Македонците во Бугарија дел од 24691 потпис за иницијатива за малцинство SafePack

На 25 април, 24.691 изјавите за поддршка на иницијативата за малцинство SafePack собрани во Бугарија беа предадени на надлежните државни органи во Софија. Потписите ги презентираше претседателот на Фуен Лорант Венце заедно со европратеникот и лидер на младинската организација Движење за правата и слободите (МРФ-ДПС), Илхан Ќучук. Дел на ова инициатива беше и Макеоднско национално малциство во Бугарија.

“Пораката на 1.320.000 европски граѓани е кристално јасна: тие имаат за цел поддршка од ЕУ за јазичната и културната разновидност. Особено е вредно што во Бугарија младинска организација Младинската МРФ ја организира кампањата за собирање потписи. Иницијативата за малцинство SafePack е проект, особено за идните генерации “- рече Лорант Винце по предавањето.

По настанот, претседателот на ФУЕН се сретна со претседателот на МРФ, Мустафа Карадаја во Парламентот на Бугарија за да разговара за состојбата на националните малцинства во Бугарија.