Малезија се подготвува да стане членка на БРИКС

Малезија се подготвува да стане членка на БРИКС, изјави премиерот Анвар Ибрахим. Групата, првично составена од Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужна Африка, почна да се шири минатата година за да постави нови предизвици за светот во кој сè уште доминира Западот.

Досега, БРИКС ги вклучуваше Саудиска Арабија, Иран, Египет, ОАЕ, Аргентина и Етиопија, а уште 40 земји изразија интерес за приклучување кон групата.

-Донесовме одлука, наскоро и формално ќе ја претставиме нашата кандидатура, само го чекаме конечното формирање влада во Јужна Африка, рече Анвар без да даде повеќе детали.

Advertisement