Позитивно расположение кај инвеститорите на Македонската берза

Македонска берза во вторник изнесуваше 48.1 милиони денари, од кои 31,9 милиони денари од остварениот промет припадна на трансакциите со акции издадени од Македонија Турист АД Скопје. Интересот на инвеститорите беше насочен кон акцијата на Стопанска Банка и НЛБ Банка АД Скопје. Акцијата на НЛБ Банка АД Скопје беше истргувана во количина од 293 истргувани акции по просечна цена од 9.994 денари, со што се позиционираше на трето место по промет.

Листата на победници ја предводи акцијата на Уни Банка АД Скопје со пораст од 7,5 посто, следна по раст беше акцијата на Топлификација АД Скопје со пораст од 4,4 процент, а веднаш по неа акцијата на Окта АД Скопје со раст на вредноста за 3,6 отсто. МБИ10 се зголеми за 0,01 проценти и изнесуваше 2.251,06 поени, додека пак ОМБ остана непроменет поради тоа што денеска немаше реализирани трансакции со обврзници