Огромна поддршка за Орбан на „Маршот за мир“ во Будимпешта пред изборите во ЕУ

Десетици илјади Унгарци во поворката „Марш за мир“ минаа низ центарот на Будимпешта во саботата за да го поддржат десничарскиот суверенистички премиер Виктор Орбан, кој се соочува со изненадувачки предизвик од политички почетник пред изборите за Европскиот парламент следната седмица.

Орбан, кој е на власт од 2010 година, се надева дека неговата партија Фидес, која не е поврзана со ниту една групација во Европскиот парламент, ќе го искористи подемот на крајната десница ширум Европа, пред да го преземе ротирачкото претседателство со Европската унијата во втората половина од годината.

Орбан долго време е во конфликт со неолибаралистичките политички елити во Брисел и во другите членки на ЕУ по низа прашања, вклучително последните години и одбивањето да испрати оружје во Украина со чии власти Будимпешта има несогласувања повеќе од една деценија и продолжувањето на одржувањето на економските, поточно енергетските, врски со Москва по рускага инвазија во Украина во 2022 година.

Непрегледната маса луѓе вееја национални и партиски знамиња, извикувајќи „Унгарија-Унгарија“ и држејќи транспаренти како „Дај ни мир, Господи“, додека чекореа преку Сечењиев синџирест мост кој ги поврзува Будим и Пешта од зградата на парламентот до Маргитиниот островкаде Орбан им се обрати на поддржувачите.

„Никогаш досега не се појавиле толку многу луѓе за мир. Ние сме најголемите миротворци, најголемата мировна сила во Европа. Европа мора да биде спречена да се втурнува во војна, во сопственото уништување. Европа денес се подготвува за војна, со секојдневни најави за предавање на уште една делница од патот до пеколот“, рече Орбан.

„Се бориме за мир“, рекол за Reuters 62-годишниот Золтан, учесник во поворката на приврзаниците на Орбан и Фидес.

„Мораме да ја свртиме Европската унија во друга насока за да избегнеме војна. Реториката што доаѓа од Франција, Велика Британија и Германија очигледно сака војна, со помош на САД“, појаснува Золтан.

 

Advertisement