ОМО „Илинден“ – Пирин го прослави денот на Македонското востание

Претставници на организацијата на Македонците од Бугарија, ОМО „Илинден“ – Пирин денеска на повеќе локации го одбележа одбележан денот на Македонското (Кресненско) Востание.

Фото: Фејсбук профил на ОМО „Илинден“ – Пирин

На Фејсбук профилот на организацијата информираат дека во 10 часот во градот Кресна, пред споменикот на Димитар Поп-Георгиев Беровски, говор одржал Стојко Стојков.

Фото: Фејсбук профил на ОМО „Илинден“ – Пирин

-Се оддаде почит со полагање венци, свежо цвеќе, паѓање на колена и едноминутно молчење. Во 11 часот во село Стара Кресна, пред споменикот на востанието говори одржаа Кирил Тилев од ОМО Илинден, како и Даринка Тапанска од ОМО Илинден – Пирин. Во 12 часот во село Оштава се одржа панихида за загинатите во ова македонско востание – се вели во соопштението од ОМО „Илинден“ – Пирин.

Фото: Фејсбук профил на ОМО „Илинден“ – Пирин

Оттаму велат дека чествувањето и свеченоста продолжило со македонски песни и другарување помеѓу сите македонски организации заедно.

Advertisement