Орбан го одби ултиматумот на Европската народна партија

Владејачка политичка партија Фидес на премиерот Виктор Орбан, го одби ултиматумот на водечкиот кандидат за претседател на Европската комисија Манфред Вебер, лидер на Европската народна партија (ЕПП), воедно и германски европарламентарец и пратеник во Бундестагот, да престане со кампањата против ЕУ, да се извини на колегите од ЕПП и да му дозволи на Централноевропскиот институт на Џорџ Сорос да остане во Будимпешта.

Од ништо нема да се откажеме. Одбраната на европските вредности и христијани, како и запирање на масовната миграција за нас се поважни од дисциплината на партијата во рамките на ЕПП – порача портпаролот на Фидес. Трите услови, кои Вебер и ги постави на Фидес, беа понудени за да се избегне евентуално исклучување на владејачката унгарска партија од членството во Европската народна партија.