Партијата на Македонците „Виножито“ бара од Вселенскиот Патријарх Вартоломеј I да се служи на Македонски во Егејска Македонија

Со ова писмо сакаме да се стави во предвид важните прашања и, во исто време, бара за нас православните христијани на малцинските етнички Македонци во Грција. Бараме да има црква присуство на нашата матична  македонски јазик. Поточно, ние сакаме миса да се направи и во македонски јазик, дури и некои во недела, на локации каде што живее Македонско православни христијански етнички Македонци грчките граѓани.

Дозволете ни да ве известиме подетално:

За жал, ние локалното население домородните Македонци православни христијани на нови територии По 1913 година принудени поради прогоните ограничи и забрани од јавниот живот колку нашите човекови права за да преживее. Од почетокот на црква минатиот век, државни и пара-држава во Грција понекогаш премолчено, а понекогаш и со отворено насилство, закани и заплашувања го сменија нашиот јазик, нашата имиња и нашиот национален идентитет.

Во минатото епископи во северна Грција презеде водството во уривање на старите македонски православни цркви со фрески и натписи на кирилица, под изговор дека тоа е несигурен. Дури и денес ние сме молчи жртви на непријателство и нетолеранција свештеници значителен дел од метрополи на нови територии и токму тоа е причината зошто ние се обраќа директно до вас преку нашата политичка “Виножито”.

Знаејќи дека метрополи на Грција нови територии под пастир на Вашата јурисдикција Ве молиме да се вклучат и да ги прифатат нашите барања.

Сметаат дека е дојдено време да се стави крај на неправда кон нас како Македонци православни христијански етнички Македонци кои потпаѓаат под метрополи на нови територии и да најдеме решение за нашите верски должности во однос на нашиот јазик преку искрен дијалог од сите страни.

Ние сакаме да ни се вратиме со истата страст како да ги прифатат и малцинските Грци од Истанбул. Нема демократија без малцинска толеранција. Тоа е нешто што вие во секоја прилика што ја истакнувате во секоја насока.

Ве молиме за Врховниот Пастир на нашата верска земјата да придонесе за разбирање на нашите верски права како малцинство да пеат и слушаат молитвите во нашата мајка македонски јазик и да се крсти нашите деца со нашите традиционални имиња.

Се надева дека ќе биде и состанок да ве информираме за тоа што Парохии на метрополи на нови територии живееме православни христијани се етнички Македонци кои сакаат да ги извршуваат на Божествената Литургија со грчкиот јазик и македонски јазик со префрлување на пеење на молитви кога на јазик и кога на другиот јас нека некои недели од годината.

Исто така, Ве молиме да овозможите. Бараме од вас да им кажам на свештеници на Митрополијата Крштевањето и постхумно одбележувањето на православниот христијанин етничките Македонци со нашите традиционални македонски имиња: Зора, Софка, Стојанка, Борис, Златан Дора, Томе, Гоце, Велика, Кирил, Слава, Трајко, Стојан, Света, Трајчо, Траианка, Светко, Ристо, Петко.

Оваа приказна ќе прочита сликовито доловува една страна на незадоволство Македонци верни православни христијани, на нови територии и, исто така, непријатна ситуација на свештеници кога принудени да го пријавите смени имињата на верниците за време на прославата на светите Тајни еднаш и свештениците се знаат инаку тие се вистински имиња што сите ги нарекуваат во локалната заедница.

Најмалку срамно за мртов кога, на пример, свештеникот е принуден во спомен или трипати починат дека сите во селото ја знаев и тие рекоа Зора зборуваме за хеленизирани име Зора кои не знаете некој како тоа. Ниту Бог не го знаел тоа, како што карактеристично се спомнува во раскажувањето на Псалтерот. Се надеваме дека ќе имаме одговор во ваше име. Ние сме секогаш на располагање за какви било дополнителни информации. – стои во соопштението на Партијата на Македонците во Грција „Виножито“.