Tag Archives: Македонци во Грција

Македонците во Грција: Сега на панаѓурите и веселбите нема да слушнеш ништо друго освен македонски песни и ора

Македонците во Грција, видливо ослободени и поттикнати од позитивните промени во Грција во однос на малцинските прашања, повеќе години наназад се насочени кон охрабрување и поттикнување на активности за негувањето на духовното и фолклорното наследство меѓу новите, помлади генерации, пишува „Рацин.мк“ во третиот дел од серијалот „Три дена во Лерин и Мала Преспа“. Сега е променето. Сега на панаѓурите и веселбите што ...

Read More »

Пападакис: Во Грција постојат неколку македонски дијалекти

Јоргос Пападакис член на централниот совет на “Виножито” партија на Македонците во Грција, го искажа незадоволството на неговите сограѓани Македонци за изјава за македонскиот јазик. Во изјавата не се спомнуваат дијалектите на македонскиот јазик надвор од границите на Македонија, што предизвика лавина незадоволство кај македонските малцинстав во Грција, Бугарија и Албанија. Во изјава за Алфа ТВ, Јоргос Пападакис го искажа ...

Read More »

Партија на турско малцинство во Западна Тракија во посета на припадниците на македонското малцинство во Егејска Македонија

На 3 февруари 2022 година, претседателот на Првата и единствена политичка партија на муслиманското турско малцинство во Западна Тракија, Чигдем Асафоглу се сретна со претставниците на македонското малцинство Евгенија Нацулиду и Архимандритот Никодим Царкњас, основачите на „Крсте Мисирков“ на „Движењето за промоција на македонскиот мајчин јазик“, кое делува на македонското малцинство во областа Воден. На средбата, која ја одржаа во пријателска атмосфера, се ...

Read More »

Македонското меѓународно движење за човекови права се заблагодари на Европската слободна алијанса за поддршката за Македонците во Бугарија и Грција

Европската Слободна Алијанса (ЕФА) продолжува со својата силна поддршка за човековите права на Македонците. На своето Генерало Собрание што се одржа меѓу 14 и 16 октомври 2021 година во Брисел, ЕФА ја објави следната декларација. ЕФА ја разобличи систематската дискриминација на Македонците во Бугарија и Грција, и ги посочи протоколите на самата Европска Унија во кои се бара да се ...

Read More »

ЕФА ја повика ЕУ да ги охрабри Бугарија и Грција да го признаат македонското малцинство

Европската слободна алијанса ЕФА усвои деновиве Декларација во Брисел со која ја повикува Европската унија да ги охрабри Бугарија и Грција да го поддржат самоопределувањето и културниот идентитет на своите граѓани од македонско потекло. Според ЕФА Македонците ги исполнуваат критериумите за малцинство, лојални се на државите во кои живеат и се силно мотивирани нивниот заеднички идентитет, вклучувајќи ја нивната култура, ...

Read More »

Грчките власти забрануваат постоење на македонска организација во градот Серес

Организацијата “Свети Кирил и Методиј – локално друштво Серес” е формирано во декември 2017 година од членови на македонското малцинство во местото Ираклеа, Серес. Асоцијацијата од страна на грчките власти е регистрирана во јануари 2018 година од кога почнуваат проблемите за Македонците во овој дел од Грција. Целта на организацијата е да се зачуваат и популаризираат локалните јазик и херои ...

Read More »

Екслузивно интервју за Македонски весникот „Илинден“: Јоргос Пападакис член на централниот совет на “Виножито”партија на Македонците во Грција

Македонски весник „Илинден“: Како ја оценувате моменталната  положба на македонско национално малциство во Грција? Македонско национално малциство се бори и понатаму за основите права, за да може да се научи македонскиот јаик во школите и во местата каде се зборува, за да може да има здружение носеќи името “Македонско” бес проблеми, за да можат во крај на криштата Македонците да се ...

Read More »

Би-Би-Си: Македонскиот јазик се говори и во Грција

Според Би-Би-Си, Британската радиодифузна корпорација, која воедно е и најголема радиодифузна корпорација во светот, македонскиот јазик се говори и во Грција. Мнозинството од 10,7 милиони жители на Грција го зборуваат грчкиот јазик, кој што е и официјален јазик во таа држава. Останати јазици кои се говорат таму се и Македонскиот јазик, Албанскиот јазик кој што се говори во централна и ...

Read More »

Македонскиот јазик и неговата употреба во Грција (ВИДЕО)

Македонскиот јазик и неговата употреба во Грција е едно од прашањата со кое репортерите на ДВ, Елона Елези од Албанија, Флоријан Шмиц од Грција и Арбер Бајрами од Македонија, се занимаваа во текот на своето патување во пограничните региони во трите држави. Еве што забележа нивната камера: https://www.facebook.com/dw.macedonian/videos/644596809444991/?__tn__=kCH-R&eid=ARCEy4vtssyZzGHOt_Sx11Bm_F2pzLV-haSki9INuSertlnPIDe0DxGsApx7LyUGN_xUyEgtvvmO6bbR&hc_ref=ARQHoDO3XHXro6Ge4Vcq_MhL2GoUEozMfbkVqFMk_VnO_bZhowpGCF_HIXvVsSrwnNE&fref=nf&__xts__[0]=68.ARAU4p8McwUOwTU82roY0T-w-mWozbOBxDlfAedNfzDOtZN2afgiJiPOKDvhAjufXjht4MqGKsT9ihs_eJMpiAAuNa13FKzjHuf-zoqtngRQ5Qj7gQ-LiHfsvq6GDG8sQu_bwBP1EAe9TC11mo_3vvrCdbEP8UXWQWYclEVB2DFmt6WxUBIeVIFpp5yUsfX2mXX5HNRePUY6Mcu23g3huddo78iLqYDdcSwFUxxSWSs3QsmmC1-tc3vde03R9qpsNtXM53hMS_P7zrPG34EA0gvxtVMyhr9tDEahwF892Ba-zRIKmscLLGP5Ed_MatRjDMTTqujMtrRoP1HFAqmAuJrWgRDd1Y9oT5ezopShk9edQqcZ58pBOd_keCA

Read More »