Почна во Поградец дeсето издание на Балканскиот филмски и кулинарски фестивал

Десето издание на Балканскиот филмски и кулинарски фестивал во Поградец беше отворено вечер. За 5 дена и ноќи, во градската кино сала ќе бидат прикажани филмови изработени од албански и разни балкански земји како Македонија, Романија, Хунгарија, Турција, Хрватска, Србија, Грција, Косово, Црна Гора, .

Поградец е  „Главен град“ на Балканот благодарение на овој настан што го организира годишно од Ено Милкани и Герта Кирку, со поддршка од Општина Поградец и други спонзори. Оваа година е уште посебна бидејќи е десето издание на фестивалот.

Присуствуваше на отворањето на фестивал градоначалникот на Поградец рече дека фактот дека 10-та година го наоѓа овој фестивал во Поградец, покажува дека тој стана еден со градот и Поградеци, притоа изрази уверување дека оваа традиција ќе продолжи да расте. Влезот е бесплатен.