Почна во Поградец девето издание на Балканскиот филмски и кулинарски фестивал

Девето издание на Балканскиот филмски и кулинарски фестивал во Поградец беше отворено денес вечер. За 5 дена и ноќи, во градската кино сала ќе бидат прикажани филмови изработени од албански и разни балкански земји како Македонија, Романија, Хунгарија, Турција, Хрватска, Србија, Грција, Косово, Црна Гора, .

За 5 дена, Поградец е  „Главен град“ на Балканот благодарение на овој настан што го организира годишно од Ено Милкани и Герта Кирку, со поддршка од Општина Поградец и други спонзори. Оваа година е уште посебна и чувствителна, бидејќи недостасува еден од организаторите, новинарот Фатос Буџаку кој почина пред неколку месеци.

Присуствуваше на отворањето на овој фестивал градоначалникот г. Илир Џаколи рече дека фактот дека 9-та година го наоѓа овој фестивал во Поградец, покажува дека тој стана еден со градот и Поградеци, притоа изрази уверување дека оваа традиција ќе продолжи да расте. Утре проекциите на филмот започнуваат во 11:00 часот, а влезот е бесплатен.