Рама ја одликува Меркел со орден

Во име на Албанија, премиерот Еди Рама ја одликува германската канцеларка Ангела Меркел со орден  со голема ѕвезда во знак на јавна благодарност. ДАНКЕ АНГЕЛА. Посебно задоволство е да ве одликувам, во име на Албанија, со орден со голема ѕвезда  во знак на  јавна благодарност, пишува Рама.  

Канцеларката Меркел по пристигнувањето имаше одвоена средба со Рама, се сретна  со премиерите на шесте земји од западен Балкан, а планирани се  средби одделно  со секој од нив. Зборувајќи со нив, Меркел рече дека е нејзина желба била да ги посети сите земји, но дека тоа е невозможно бидејќи за тоа се потребни 4-5 дена, и му се заблагодари на премиерот Еди Рама за организирањето на оваа средба во Тирана. Средбата се одржува во Business Park – Тирана, што е најнова германска инвестиција во Албанија. 

Целта на посетата на канцеларката Меркел на Тирана е регионалната соработка и главно имплементацијата на заедничкиот регионален пазар, иницијатива во рамки на Берлинскиот процес. Неколкучасовната посета на Тирана, германската канцеларка Меркел ќе ја заокружи со заедничка прес-конференција со премиерот Рама.

Advertisement