Русија привремено се повлекува од клучниот нуклеарен договор со САД

Рускиот претседател рече дека Русија ќе го прекине учеството во Договорот за контрола на нуклеарното вооружување Нов СТАРТ, последниот голем таков договор меѓу Русија и САД. Рускиот претседател Владимир Путин најави привремено повлекување на Русија од договорот Нов СТАРТ.

„Москва повеќе нема да учествува во последниот преостанат нуклеарен договор меѓу Русија и САД“, рече Путин.
За време на неговото денешно обраќање во рускиот парламент, тој истакна дека Москва нема да излезе од договорот Нов СТАРТ, туку привремено ќе се повлече.

Тој во својот говор го отфрли како „театар на апсурдот“ тоа што САД се обидуваат да ги испитаат руските воени објекти како дел од договорот, бидејќи „САД и НАТО директно велат дека нивната цел е стратегиски пораз на Русија“.

Путин нагласи дека Русија не го напушта договорот, туку само го суспендира своето учество. „Пред да ѝ се вратиме на дискусијата за ова прашање, ние самите мора да откриеме што таквите земји од северноатлантската алијанса како Франција и Велика Британија“ поседуваат во „своите стратегиски арсенали“, рече тој.

„Сега знаеме дека САД развиваат нови видови нуклеарно оружје. И ние мора да ја одржиме подготвеноста на нашиот нуклеарен арсенал. Се разбира, нема да нападнеме први“, рече тој.

„Русија ќе одговори на сите предизвици, бидејќи сите ние сме една земја – еден голем и обединет народ. Ние сме сигурни во себе и сигурни во нашата сила. Вистината е кај нас“, го заврши Путин своето долго обраќање пред парламентот.

Нов СТАРТ ги ограничува Русија и САД на 1.550 распоредени нуклеарни оружја. Со прекинот на учеството во договорот, кој истекува во февруари 2026 година, Путин можеби мисли дека ќе ги надмине неговите граници – или ќе ја спречи можноста САД да следат дали тој го почитува. Веќе некое време нема такви инспекции, вели Њујорк тајмс, затоа што Русија не им дава пристап на американските инспектори до нејзините нуклеарни локации.

Нов СТАРТ не го опфаќа оружјето за кое САД и Европа се најзагрижени: „нуклеарки за бојно поле“, фразата за тактичко нуклеарно оружје, кое на моменти Путин се заканува дека ќе го употреби во конфликтот во Украина. Наместо тоа, договорот го опфаќа само стратегиското нуклеарно оружје – во суштина, интерконтиненталното оружје што може да ги погоди САД или други нации.

Advertisement