Саемот во Хановер помовира меѓународна трговија и инвестиции од целиот свет

Фото: Hannover Messe

Саемот во Хановер игра централна улога во глобалната економија и овозможува пристап до ресурси кои не се достапни во некои земји. Сепак, тоа носи и предизвици како што се трговскиот дисбаланс и протекционизмот. Саемот во Хановер поттикнува глобален дијалог за овие прашања.

Урамнотежената, транспарентна политика е од клучно значење за да се искористи максимумот од придобивките од меѓународната трговија. Посетителите на Саемот во Хановер откриваат како ова може да функционира на изложбената област „Меѓународна трговија и инвестиции“, каде земјите и регионите ги презентираат своите деловни можности и разговараат со организации за економски развој, странски директни инвеститори и јавни приватни партнерства можности за трговија и инвестиции, како и за пазарот влез, промоција на населби и меѓународна соработка.

„Светот во моментов се соочува со многу предизвици, вклучително и прекин на синџирот на снабдување, климатски промени, економска стагнација и недостиг на квалификувани работници. Сепак, токму во овој момент компаниите треба да ги искористат можностите за меѓународен дијалог, соработка и инвестиции“, рече Базилиос Триантафилос, глобален директор на саем за трговија и управување со производи во Саемот во Хановер

„Нашата платформа „Меѓународна трговија и инвестиции“ служи токму за оваа цел. Секоја година, илјадници учесници учат за најновите теми и случувања во глобалната трговија“.

„И покрај предизвиците, меѓународната трговија останува важен столб на германската економија. Според најновото економско истражување на Германската трговска и индустриска комора, извозната индустрија се развива малку подобро, незадржана од целокупното мрачно расположение. Сепак, истражувањата на Германската трговска и индустриска комора, исто така, покажуваат дека зголемените цени на енергијата, високиот даночен и царински товар, како и бирократските обврски за известување го оптоваруваат странскиот бизнис на германските компании. Трговските бариери и протекционизмот се дополнителни предизвици на многу целни пазари“, вели Мелани Фогелбах, извршен директор за меѓународна економска политика во Германската трговска и индустриска комора.

Во Саемот во Хановер, германските стопански комори во странство на посетителите им обезбедуваат совети од прва рака и практична поддршка за да им помогнат да откријат нови деловни можности во странство“.

Дневната програма на Trade & Invest Stage во сала 4 вклучува клучни говори, панел дискусии и презентации на теми како што се дигитализација, диверзификација, спојувања и превземања и трговска политика. На 22 април, на пример, сесијата „Партнерства со глобалниот југ“ внимателно го разгледува потенцијалот на пазарите во развој. Истиот ден, друга седница се однесува на европските избори во 2024 година.

На 25 април, сценската програма се фокусира на регионите МЕНА и Југоисточна Азија. Малезија, на пример, ја претставува сесијата „Безгранични можности за висока технологија, дигитална економија, блокчејн и H2“. Претприемачите, институциите и властите ќе презентираат различни можности за трговски партнери и инвеститори во Малезија.

Организациите што изложуваат ги вклучуваат Agence Marocaine – AMDIE Morocco, AHP International (Германија), AMSDE – Asociación Mexicana de Secretarios de Desarrollo Económico (Мексико), CIIPA – Кинеската меѓународна агенција за промоција на инвестиции, Confederação Nacional da Indústriapt ),Германска трговска и индустриска комора, Министерство за индустрија на Република Индонезија и Трансатлантски совет за бизнис и инвестиции Америка.

Саемот во Хановер е водечки светски саем за индустриска технологија. Нејзината водечка тема „Да енергизираме за одржлива индустрија“ ги обединува изложувачките компании од машинството и електротехниката, дигиталната индустрија и енергетскиот сектор за да презентираат решенија за иднината на производството и снабдувањето со енергија. Водечките теми вклучуваат паметно производство, енергија за индустријата, вештачка интелигенција и машинско учење, јаглеродно неутрално производство и водородни и горивни ќелии. Конференциите и форумите ја надополнуваат програмата. Саемот ќе трае од 22 до 26 април 2024 година во Хановер, Германија. Норвешка е земја партнер.

Advertisement