Секој петти пензионер во Германија живее под границата на сиромаштија собираат шишиња за да преживеат

Бројот на стари лица во Германија кои се сиромашни или на работ на сиромаштија се зголемува од година во година, така што, како што откриваат бројките за 2017 година објавени од германското Биро за статистика, речиси секој петти пензионер е под ризик од сиромаштија. Поточно, околу 3,2 милиони стари лица во Германија се под границата на сиромаштија, што е за 215.000 повеќе од минатата година, а дури 803.000 повеќе од 2010 година. За само седум години, бројот на пензионери кои се изложени на ризик од сиромаштија е зголемен за третина, а статистиката за 2018 и 2019 година се очекува да покаже дека овој негативен тренд само продолжува.

За германската статистика, сите што живеат во домаќинството кои имаат помалку од 60 проценти од просечната плата се изложени на ризик од сиромаштија, иако земени се предвид и некои други фактори. Но, во суштина, луѓето кои заработуваат помалку од 905 евра месечно, се сметаат за сиромашни во Германија. Таа е исклучително ниска сума за Германија, бидејќи повеќе од половина од нацијата не поседува сопствен недвижен имот, туку живее во изнајмен стан или куќа, а со тоа голем дел од нивните приходи одат за изнајмување и комунални услуги.

Поради таа причина, не е невообичаено да се види на улиците на германските градови пензионери како собираат стаклени и пластични шишиња, за кои можат да добијат од 15 до 25 евро центи за кауција. Економистите посочуваат дека судбината на пензионерите нема да се промени многу ако германската економија повторно почне да расте, при што најранливите се неквалификувани работници, самохрани мајки и мајки кои не работеле доволно долго за да одгледаат деца, што е често случај денес во западиот дел од Германија.

„Сиромаштијата во доцните години ќе се зголеми многу, значително повторно во наредните 10 до 15 години, затоа што имаме се повеќе луѓе кои работат за ниски плати или работни места со скратено работно време, или имаат прекини во нивниот работен век“, изјави неодамна Марсел Фрачер, прв човек на Институтот за економски истражувања.

Да бидат работите полоши, самиот пензиски систем е под голем притисок бидејќи населението расте, а тоа особено ќе се почувствува кога генерацијата на бејби бум целосно ќе замине во пензија, односно оние родени од крајот на Втората светска војна до 1964 година. Поради таа причина, веќе некое време се сметаше во Германија старосната граница за пензионирање од 65 години да се зголеми на 69 години.

Покрај тоа, по долги преговори, владејачките демократи и социјалдемократи се согласија да воведат основна пензија во 2021 година, најмалку 10 проценти повисока од таканареченото основно осигурување, што е законски минимум во Германија за опстанок. Основната пензија ќе ја добијат оние кои се пензионирале со најмалку 35 години работен стаж, а службите нема да мора да ја проверат нивната сиромаштија.

Сега, на пример, луѓето кои имаат пензија од 350 евра треба да побараат социјална помош и да докажат дека немаат заштеда или средства, така што државата ја покрива разликата помеѓу нивниот износ на пензија и т.н. основно осигурување.

Само најстарата во најсилната економија во Европа е загрозена од неодамнешниот извештај за сиромаштија во 2019 година, кој покажува дека речиси секој шести германски жител живее во сиромаштија.

Според тој извештај, 15,5 проценти од населението на Германија е сиромашно или е на работ на сиромаштија, со тоа што регионот Рур е најлош во тој поглед, со стапки на сиромаштија дури 21,1 процент, во најголем дел заради затворањето на рудниците таму и замирањето на челичната индустрија.

Таа студија покажа дека во Германија, огромните разлики не се само меѓу истокот и западот на земјата, туку дека според стапката на сиромаштија, земјата може да се подели на четири региони. Најмалку сиромаштија има на југот на земјата, поточно во провинциите Баварија и Баден Вуртберг.

Но, таа студија не ја покажа целосната слика за сиромашните во Германија.

Студијата не опфаќа луѓе кои живеат во колективни центри, како што се центри за бегалци, но, исто така, старечки домови со околу 800.000 луѓе, од кои третина добиваат некаков вид социјална помош.

Студијата не ги опфаќа бездомниците, а Федералната служба за помош на бездомници вели дека во Германија има околу 650,000 лица без постојана адреса. Повеќето од нив, околу 375.000, се баратели на азил и бегалци и тие претежно живеат во засолништа. Но, околу 48.000 бездомници живеат на улиците.

Advertisement