Скандал: Вицепремиерот и министер за одбрана Каракачанов забранува активности на македонско национално малцинство во Бугарија

 

Вицепремиерот и министер за одбрана Красимир Каракачанов сигнализираше до јавниот правобранител Сотир Цацаров за обидите за создавање македонско национално малцинство во Бугарија, според прес-центарот на ВМРО чиј лидер е тој.

Според најавата, опасната активност ја спроведуваат две невладини организации, регистрирани во Благоевград, кои во своите статути имаа цели и задачи слични на забранетата партија ОМО “Илинден”-Пирин. Меѓу основачите на здружението се и луѓе од раководството на засегнатата организација, се вели во текстот.

Каракачанов побара од јавниот правобранител да престане со регистрацијата на двете здруженија – Граѓанското општество за заштита на основните индивидуални човекови права и античките Македонци. Таквата можност е достапна во согласност со одредбите на Законот за непрофитни правни лица, се наведува во огласот.

Според Каракачанов, невладините организации биле регистрирани во Благоевград на почетокот на август. Во нивните мотиви за основање, основачите рекоа дека ќе спроведат активности за поддршка во различни насоки на македонското национално малцинство во Бугарија, се вели во соопштението. Двете здруженија се регистрирани за активности за македонското национално малциство во Пиринска Македонија.

Каракачанов наведува „опасни сличности на активностите спроведени пред години со забранети со пресуда на ОМО “Илиндеn”- Пирин, како главни мотиви во сигналот, опасни пропагандни активности кои отворено водат кон сепаратизам и спроведување на процесите на формирање малцинства, што е спротивно на Уставот на Република Бугарија “.

Advertisement