Tag Archives: Пиринска Македонија

Почина Кирил Костадинов Иванов, македонски национален деец, публицист и современ македонски херој од Пиринска Македонија

На 31 јануари, по кусо боледуваање, во благоевградската болница почина Кирил Костадинов Иванов, македонски национален деец, публицист и современ македонски херој од Пиринска Македонија, Бугарија.Кирил Костадинов Иванов е роден на 4 мај  1942 година во село Илинденци, Пиринска Македонија. Кирил Костадинов Иванов живее во градот Сандански, цел живот активно се бори за македонските права и слободи во Бугарија. Во 1961 ...

Read More »

Семакедонски собир во чест на пиринскиот цар македонски војвода Јане Сандански во Мелник

Пред споменикот на пиринскиот цар Јане Сандански во Мелник Бугарија, во организација на забранетата македонска партија ОМО “Илинден”-Пирин, а по повод 108-годишнината од убиството на македонскиот револуционер, се одржа семакедонски собир од кој се изрази силен протест против бугарската политика на асимилација на македонскиот народ во Бугарија, неговото негирање и дискриминација, како и против негирањето на македонската нација и идентитет. Стојко ...

Read More »

Македонскиот културен клуб „Никола Вапцаров“ од Благоевград ќе поднесе жалба по одбивањето да се регистрира здружението

Македонскиот културен клуб „Никола Вапцаров“ извести дека им била одбиена регистрација откако на 7 февруари до Агенцијата за регистрација во Благоевград ги доставиле основните документи на истоименото здружение. „Ова одбивање ќе го обжалиме пред судот“, се вели во пораката дистрибуирана до медиумите и потпишана од Атанас Мазнев. „Македонскиот културен клуб „Никола Вапцаров“ – Благоевград“ беше отворен по приватна иницијатива на ...

Read More »

Пиринска Македонија 144 години од Македонско Кресенско востание

Македонското Кресненско востание е востание на Македонскиот народ против отоманската власт кренато на 17 октомври (5 октомври по стар стил) 1878 година, во селото Кресна, во долината на реката Струма во Пиринска Македонија, со цел ослободување и создавање на независна Македонска држава. Главните подготовки за кревање на востанието биле водени од повеќемина видни Македонци – учители, трговци и свештеници. Најангажирани во ...

Read More »

Обединетите Нации бараат Бугарија да ги почитува правата на македонското малцинство (ВИДЕО)

Бугарија има обврска да ги почитува правата на малцинствата и да осигура дека никој нема да биде дискриминиран врз основа на нивниот слободно избран идентитет, изјави за Гласот на Америка Канцеларијата за човекови права на Обединетите нации, на барањето да го искоментира условот на Бугарија да се впишат Бугарите во македонскиот Устав, додека против неа постојат 14 пресуди на Судот ...

Read More »

80 години од убиството на Никола Вапцаров и Антон Попов од бугарските фашисти

На денешен ден пред 80 години на гарнизонското стрелиште во Софија стрелани се Никола Јонков Вапцаров и Антон Попов, македонски интелектуалци и патриоти. Вапцаров бил поет, есеист, новинар и револуционер и еден од основачите на Македонскиот литературен кружок во Софија (1938-1941). Роден е на 7 декември 1909 година во Банско, во Пиринска Македонија, каде го минал и детството. Вапцаров учи ...

Read More »

Атанас Кирјаков од ОМО “Илинден“: Како заедничка историја да го славиме 9 и 10 август, Денот на автономијата во Пиринска Македонија

Бугарија и Македонија заедно да го слават како заедничка историја 9 и 10 август 1946 година – воведувањето на Културна автономија во Пиринска Македонија, предлага македонскиот активист, Атана Кирјаков од Благоевград (Горна Џумаја). Овој предлог од Македонците во Бугарија доаѓа по инсистирањата на официјална Софија за заедничка историја со Македонија. Во духот на добрососедството и разбирањето, а по повод зачестените ...

Read More »

Македонија да не се откажува од Македонското малцинството во Бугарија и да бара реципроцитет од Софија

На 28 јануари делегација составена од 8 претставници на една партија и 4 организации кои се застапуваат за правата на бугарските државјани со македонска свест и самоопределба, македонското малцинство во Бугарија се сретнаа со претседателот на Македонија, Стево Пендаровски. На средбата тие му ја дадоа својата заедничка писмена позиција и му изложија серија проблеми со кои се соочуваат тие, заедно ...

Read More »

Претседателот Стево Пендаровски оствари средба со претставници на ОМО „Илинден“ и здруженија на граѓани од Пиринска Македонија

Претседателот Стево Пендаровски денеска прими претставници на ОМО “Илинден“ и претставници на неколку други здруженија на граѓани со Македонци од Република Бугарија. Претставниците на здруженијата го информираа претседателот Пендаровски за нивната работа и активности во областа на човековите права, промовирање на толеранција и градење на граѓанско општество. Во однос на дијалогот со Бугарија, претседателот Пендаровски оцени дека почнува нова фаза, ...

Read More »

Организациите на Македонците во Бугарија пописот спроведен без посебна графа Македонец и во услови на страв резултатите не ги признаваме

Организациите на Македонците во Бугарија излегоа со став во врска со спроведениот попис во државата во кој се наведени серија слабости и пропусти со кои е оневозможено слободното изразување на нивната самоопределба како Македонци. Според објавеното соопштение, пописот прво е спроведен без посебна графа „Македонец“ и во услови на официјална политика на негирање на малцинството и третирањето на самоопределбата Македонец ...

Read More »