Специјалниот известувач на ОН за малцински прашања Fernand de Varennes е добитник на наградата ФУЕН 2021 година (ВИДЕО)

„Малцинските права се човекови права – тие мора да се стават на исто ниво и да се почитуваат“ – со овој апел Fernand de Varennes се обрати пред присутните во својот говор, откако му беше доделена годинашната награда ФУЕН.

Специјалниот известувач на ОН за малцински прашања се смета за еден од водечките експерти во областа на правата на малцинствата. Неговото назначување како специјален известувач за малцински прашања од страна на Обединетите нации беше логична последица на неговата успешна работа, како што истакна потпретседателката на ФУЕН, Ангелика Млинар.

Д-р Fernand de Varennes е канадски државјанин и предава на неколку универзитети: тој е предавач на Универзитетот во Преторија (Јужна Африка) и Националниот универзитет во Ирска-Галвеј (Ирска), како и професор на Правниот факултет Универзитетот во Хонг Конг (Кина). Објавил повеќе од 200 дела на 30 јазици. ФУЕН ја цени работата што ја заврши како академски експерт за малцински прашања.

“Заштитата на малцинствата е прашање што никогаш не завршува. Малцинствата продолжуваат да се соочуваат со големи предизвици, но заедно веќе направивте големи чекори напред”, рече Fernand de Varennes, објавувајќи ја својата намера да продолжи со својата посветеност и по завршувањето на мандатот во ОН.

Наградата ФУЕН е посебна чест за извонредната посветеност и голема посветеност кон автохтоните национални малцинства и јазични групи во Европа. Објавена во 2019 година, наградата сега е официјално доделена по втор пат на Конгресот ФУЕН 2021 година.

Наградата на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН) 2021 е насловена „Цвеи Брукен“ (анг. Два моста) и симболизира еден од водечките принципи на ФУЕН: малцинствата се градители на мостови. Уметничкото дело, изработено од лиена смола, златен лист и дрво, е изработено од уметникот од Фленсбург, Симоне Брун, кое припаѓа на данското малцинство во Германија. Тоа треба да го симболизира мирниот соживот во Европа и е знак за меѓусебната игра помеѓу традицијата и модерноста.

Advertisement