Tag Archives: Централен совет на Македонците во Германија

Централен совет на Македонците во Германија: Отворено писмо до канцеларот Олаф Шолц во врска со преговарачката рамка за Македонија

Почитуван господине Сојузен канцелар Шолц, Во врска со понатамошниот тек на преговорите за членство на Република Македонија[1] во ЕУ би сакале да Ве информираме за актуелната состојба и притоа да го изнесеме нашето гледиште. Не радува што неодамна во Берлин го пречекавте премиерот Ковачевски и недвосмислено му ja потврдивте Вашатаподдршка за Македонија на патот кон Европската унија. [1] Со Преспанскиот договор Република ...

Read More »

Ексклузивно интервју за македонскиот весник “Илинден“ со г-дин Роберт Кленкоски, Претседател на Централен Совет на Македонците во Германија

 Македонски весник “Илинден“: Господин г-дин Роберт Кленкоски, ве молам претставете се на нашите читатели. Ви благодариме за честа и можноста да разговараме за прашања кои не обединуваат нас Македонците и целите на Централниот Совет на Македонците во Германија. Накратко, јас сум Роберт Кленкоски, роден во Берлин 1973 година и израснат во Германија. Со гордост го носам моето македонско наследство и ...

Read More »

Претставници на Централен совет на Македонците во Германија и Македонски клуб „Илинден“ од Хановер- Лацен оствариа средба со Македонскиот амбасадор во Берлин 

На 28 декември (вторник) во просториите на Амбасадата во Берлин Амбасадорот Рамадан Назифи во придружба на колеги дипломати одржаа средба со претставници на здружението „Централен совет на Македонците во Германија / Zentralrat der Makedonen in Deutschland“ (https://zentralratdermakedonen.de/) – претседателот Роберт Кленкоски и заменик-претседателот Горан Николоски и претставници на здружението Македонски клуб „Илинден“ од Хановер- Лацен https://ilinden.de/  предводени од претседателот Живко Лазаров. Во ...

Read More »