Tag Archives: Голо Брдо

Голо Брдо три дена без струја, излез од областа само преку преминот Требиште-Џепиште

Поради лошите временски услови, со обилни врнежи од снег, ветер и температури до 10 степени под нулата, Македонците во областа Голо Брдо деновиве се соочуваат со веќе познатите проблеми, завеани патишта и прекин во снабдувањето со електрична енергија. Поради искинат проводници од тежината на снегот и силниот ветер, веќе три дена има прекин во снабдувањето со електрична енергија. Најавено е ...

Read More »

Градоначалничката на Општина Булќиза во посета на Македоците во Административна единица Требиште, Голо Брдо 

Градоначалничката на Општина Булќиза Фестиме Мјештри продолжува сo јавните расправи и консултаци за развој. Денес, беше во Административна единица Требиште, областа Голо Брдо каде внимателно ги слушаше Македонците од Административна единица Требиште за нивните проблеми, исто време вети проектите што се предвидени во инфраструктурата, земјоделството, образованието и водоснабдувањето. Градоначалничката на Општина Булќиза Фестиме Мјештри истакна дека областа Голо Брдо со ...

Read More »

Борбата за образование на мајчин јазик македонски јазик во областа Голо Брдо (ВИЕДО)

Живописниот регион Голо Брдо во Албанија има богата историја, обележана со борбите и аспирациите на македонската заедница да го зачува својот културен и јазичен идентитет. Во годините по Втората светска војна, од 1945 до 1948 година, македонското население во Голо Брдо го ужива правото да се школува на својот мајчин македонски јазик. После 1948 година на Македонците во областа на ...

Read More »

Во Тирана промовирано албанското издание на книгата за Македонците – Нашинци од Мери Стојанова

Во организација на македонската амбасада и албанскиот Институт за меѓународни студии во Тирана денеска беше промовирано албанското издание на книгата „Етнографија и антропологија на Македонците ‘Нашинци’ од македонско – албанското пограничје“ од Мери Стојанова. Книгата има повеќестрано значење и претставува своевиден водич во која се содржани повеќе елементи кои кај читателот прават целосна слика за месното македонско население. На промоцијата ...

Read More »

Македонско друштво „Мост“: Осуда за притисокот што Бугарската амбасада го врши врз Македонците во Голо Брдо

Продолжува бугарската пропаганда за асимилација на Македонците и во текот на пописот на населението и домаќинствата, кој во понеделникот почна во Албанија, што ја потврдува и посетата на бугарскиот амбасадор во областа Голо Брдо, изјави за МИА, претседателот на Македонското друштво „Мост“, Бесник Хасани изразувајќи „најостра осуда за притисокот што Бугарската амбасада го врши врз Македонците“. Во текот на изминатите ...

Read More »

Едмонд Османи: Најавата за отворање на училишта на бугарски јазик,нови обидите за асимилација во Голо Брдо

Едмонд Османи, потпретседател на Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ), партија на Македонците во Албанија, реагира на изјавата на бугарската потпретседателка Илиана Јотова за отворање на училишта на бугарски јазик и нагласува дека станува збор за продолжение на политиката на Софија за асимилација на Македонците во Албанија, каде, како што наглси, не живеат Бугари. Едмонд Османи, кој е и администратор ...

Read More »

Министер за локална самоуправа ќе биде Арбјан Мазнику потекнува од Врница, областа Голо Брдо

Премиерот и лидер на Социјалистичката партија, Еди Рама, на денешното партиско собрание соопшти за реконструкција на владиниот кабинет, а целосно е сменет и Секретаријатот на партијата. Рама најави и формирање на министер за локална самоуправа каде прв човек ќе биде Арбјан Мазнику, актуелен заменик градоначалник на Тирана, Македонец чиј татко потекнува од село Врница, областа Голо Брдо. Ова не му ...

Read More »

Македонците во областа Голо Брдо со нов пат што го поврзува селото Оржаново (ФОТО)

Општина Булќиза започна со работа на патот што го поврзува селото Оржаново, областа Голо Брдо, Административна единица Острен, ќе се изградат, странични канали, подлоги и слоеви со чакал, давајќи решение на овој голем проблем на жителите на селото Оржаново. Ова е прв пат да се инвестира во овој пат од пропаѓањето на тоталитарниот режим. Инвестирањето во областа Голо Брдо е од ...

Read More »

Ковачевски се сретна со Македонци од Голо Брдо – им донираше градежна машина и светилки за улично осветлување (ВИДЕО)

Претседателот на Владата на Македонија, Димитар Ковачевски денеска оствари средба со Македонци од областа Голо Брдо од Албанија. Во рамки на Акцискиот план за поддршка на Македонците во Голо Брдо и Пустец, премиерот донираше градежна машина и сијалици за улично осветлување, со што се реализираше уште едно барање од заедничкиот договор на Македонците, од овие краеви, со Владата. Во продолжение ...

Read More »

Елтон Зепај од Требиштe областа Голо Брдо победник на купот  борење “Голо Брдо 2023 година”

Пред неколку дена борачот Елтон Зепај, од Требиштe областа Голо Брдо кој живее во Драч и работи во Обединетото Кралство, го освои 10-тиот традиционален куп на борење. Овој прекрасен машки спорт кој се одвива во природа се одржа традиционално во Големо Острени, областа Голо Брдо. Настанот спонзориран од Боречкото друштво „Голо Брдо“ со водачот, професорот Рази Рама и од општина ...

Read More »