Tag Archives: Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ)

Делегација на МАЕИ оствари средба со делегација на Советодавниот комитет за Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства на Советот на Европа

Делегација од единствената партија на Македонците во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција, предводена од претседателот Васил Стерјовски, во Корча, оствари средба со делегација на Советодавниот комитет за Рамковната конвенција за заштита на националните малцинства на Советот на Европа. На средбата делегацијата на Македонска алијанса за европска интеграција ја запозна делегацијата на Советодавниот комитет за Рамковната конвенција за заштита на ...

Read More »

Делегација на Македонска алијанса за европска интеграција во посета на Општина Прилеп

Претседателот на Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ), Васил Стерјовски и Потпреседателот  и администраторот на административната единица Требиште, областа Голо Брдо, Едмонд Османи на 05.02. 2022 година во просторите на Општина Прилеп оствари средба со Градоначалник на Општина Прилеп Борче Јовчески. На средба се размениа некои идеи, се разговара за идни проекти, како и за прекугранична соработка помеѓу Македонија и Албанија.

Read More »

Стерјовски: Десетпати зголемана цената на огревното дрво во Преспа, силен удар за жителите

Во име на единствената македонска партија во Албанија, Македонска Алијанса за европска интеграција (МАЕИ), партискиот лидер, Васил Стерјовски, денеска на прес конференцјата одржана во Корча, ја пренесе загриженоста на жителите на македонската заедница од областа на Преспа поради поскапувањето на огревното дрво на територијата на Националниот парк „Преспа“. Поскапувањето на огревното дрво годинава тешко ги погоди жителите на Преспа кои ...

Read More »

Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ) со честитка по повод Илинден

Честитка по повод националниот празник 2 Август – Илинден упати единствената македонска партија во Република Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ). Македонска алијанса за европска интеграција на сите Македонци каде и да се им го честита големиот национален празник Денот на државноста на Македонија – Илинден. Прославувајќи ги двата Илиндена, 1903 и Првото заседание на АСНОМ од 1944, со ...

Read More »

Стерјовски: Неодредувањето датум за Скопје и Тирана за почеток на преговори со ЕУ последователно разочарување

Пратеникот од Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ), Васил Стерјовски, во обраќањето на денешната пленарна седница на албанскиот парламент се задржа на неодредувањето датум за Тирана и Скопје за почеток на преговири со ЕУ, оценувајќи го како „ последователно разочарување на сериозноста на проширувањето на Европската унија“. Според него фактот дека повеќето земји од ЕУ се согласиле за датум за ...

Read More »

Честитка од Македонска алијанса за европска интеграција по повод Фитер Бајрам

Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ) упатија честитки по повод големиот муслимански празник Фитер Бајрам. Единствената македонска партија во Албанија, МАЕИ, посакува празничните денови да минат во среќа, радост и добро здравје. Честит големиот празник Рамазан бајрам. Нека овие денови кај секој човек ги потврдат вредностите на слогата, толеранцијата и духовниот напредок и сите заедно да имаме спокоен и среќен ...

Read More »

Васил Стерјовски не успеа да стане пратеник, ќе чека да се ослободи пратеничко место

Лидерот на Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ), Васил Стерјовски, не успеа да обезбеди пратенички мандат на парламентарните избори, што се одржаа на 25 април во Албанија. Стерјовски, беше на 12-то место на кандидатската листа на Социјалистичката партија во изборната единица Корча. На крајот од процесот на пребројување на гласовите на кандидатите за пратеници, сакам да им се заблагодарам на ...

Read More »

Стерјовски: Воведениот карантин за секој кој влегува од Македонија во Албанија избрзана и погрешна одлука

Лидерот на Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ) и пратеник во албанскиот парламент, Васил Стерјовски, реагираше во врска со вчерашната одлука на албанскиот Комитет на експерти за справување со пандемијата, за воведување двонеделен карантин за сите кои доаѓаат од Македонија. Одлуката ја оценува како избрзана и погрешна, бидејќи деновиве се намалува бројот на заразени во Македонија. Вчера, додава тој, кога ...

Read More »

Осум години откако МАЕИ успеа да ги врати македонските топоними во општина Пустец

Лидерот на единствената македонската партија, Македонска алијанса за европска интеграција (МАЕИ), Васил Стерјовски денес се потсети „на исправената неправда пред осум години” кога се вратија автентичните македонски топоними на Пустец и населените места во оваа општина. Имено, на 18 март 2013 година, албанското Собрание го изгласа законот за враќање на македонското име на општина Пустец. Оваа одлука на Парламентот, пак, ...

Read More »

Стерјовски поденсе до Собранието барање за интерпелација со премиерот Еди Рама, за да даде објаснувања во врска со проблемите на сопственоста и процесот на легализација во општина Пустец

Пратеникот на Македонска алијанса за европска интеграција – МАЕИ, Васил Стерјовски денеска поденсе до Собранието барање за интерпелација со премиерот Еди Рама, за да даде објаснувања во врска со проблемите на сопственоста и процесот на легализација во општина Пустец. Врз основа на член 96 од Деловникот за работа на Собранието, го поднесувам барањето за интерпелација со премиерот г-дин Еди Рама за ...

Read More »