Tag Archives: Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП)

Македонското меѓународно движење за човекови права: Преземајте акција бранете ја Македонија и Македонците (ВИДЕО)

Ако ние Македонците не си помогнеме едни на други, кој ќе ни помогне? Еве ја нашата страница за донации: https://mhrmi.org/donations – Со вашите донации директно помагаме животно важни проекти за заштита на човековите права и за одбрана на нашето име, идентитет, јазик, култура и историја. На пример: – Виталната кампања Нашето Име Е Македонија, со која бараме враќање на македонското име ...

Read More »

Македонското меѓународно движење за човекови права: Преземајте акција бранете ја Македонија и Македонците  

Погледнете го видеото. Споделете го. Преземите акција. Ова е рекламата на ММДЧП, која се емитуваше на водечка канадска телевизиска мрежа, а сега го емитуваме и на интернет. Ако ние Македонците не си помогнеме едни на други, кој ќе ни помогне? Еве ја нашата страница за донации: https://mhrmi.org/donations. Со вашите донации директно помагаме животно важни проекти за заштита на човековите права и ...

Read More »

ММДЧП: Барајте оствка од Канадскиот пратнеик Роб Олифант поради неговите анти Македонски навреди

Македонците од Канада бараат оставка од пратеникот Роб Олифант поради користење на навредлив израз Посетете ја страницата mhrmi.org/act-now за да испратите порака до канадските пратеници и до медиумите. Во прилог е нашето соопштение до јавноста објавено на Globe Newswire. Бараме оставка од пратеникот Роб Олифант поради неговото користење на навредлив, анти-македонски израз. Македонците мора да бидат почитувани. Нашето име е Македонија. Дали ...

Read More »

Роден во Турско, живеел во Албанско, му се заканува Бугарско

Лидерот на Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) Бил Николов дава пример на жртва на неправдите кон Македонците и како да исправат тие. Тој преку примерот на неговиот прадедо Стиљан кој живеел во различни системи и окупации укажува дека никој не треба да запре да се бори за Македонија и да биде Македонец. “Мојот прадедо Стилјан беше роден во ...

Read More »

Претседателот на ММДЧП Николов “во војна” со Стејт Департментот на САД

Првиот човек на Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) од Канада влезе во отворен вербален конфликт со американскиот Стејт Департмент во врска со македонското прашање. Преку социјалната мрежа Твитер Николов открива детали од неговата комуникација со официјален Вашингтон и најавува дека ќе објавува нови детали. Во еден од твитовите Николов ја прозива Елен Хенсли, одговорна за досието на Македонија ...

Read More »

Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП) го осудува прикажувањето на Западот на потенцијалната промена на името на Македонија како „победа“

Не само што Западното покривање на настаните е фактички неточно, тоа очигледно е и расистичко, затоа што потенцијалната промена на името на една земја и на етничкиот идентитет, потекло, јазик и историја на нејзиниот народ – сe во име на удоволување на нејзините потчинители – не може да биде повод за „славење“. Тоа ја прекршува секоја можна конвенција за човекови ...

Read More »

Отворено писмо од Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП)

Отворено писмо од Македонското меѓународно движење за човекови права (ММДЧП), пишува дека со преговорите за името, директно и флагрантно се нарушуваат основните човекови права и слободи, и злосторства против човечноста, на милиони македонци ширум светот, имено: – Одрекување на правото на самоопределување утврдено како апсолутно право на секој народ, согласно Член 1 од Меѓународниот пакт за економски, социјални и културни права и Меѓународниот пакт ...

Read More »

Македонците во Бугарија се приклучуваат кон кампањата на ММДЧП „Нашето име е Македонија“ и бараат веднаш да запрат антимакедонските преговори за името

Најновите билборди за „Нашето име е Македонија“ содржат пораки за Македонците во Република Македонија од потчинетите Македонци од Пиринска Македонија, во кои се вели: „Не ми го одземајте името и идентитетот“. „Се мачиме да ги оствариме нашите основни човекови права и да се признае на тоа што сме – Македонци. Бугарија не го признава нашето постоење и не’ прогонува само ...

Read More »

ММДЧП се сретна со член на Македонската група во американскиот конгрес, побара од САД да се откажат од антимакедонските преговори за името

Сузи Талевски, член на Македонското меѓународно движење за човекови права, се сретна со конгресменот Питер Висклоски, член на Македонската група во американскиот конгрес, на разговори за кризата околу името на Македонија и за бесрамниот напад врз правото на Македонците за самоопределување. Сузи Талевски се заблагодари на г-динот Висклоски, член на Македонската група во американскиот конгрес за неговата поддршка на Македонија, ...

Read More »

ММДЧП го осудува Фејсбук заради активно промовирање на антимакедонски расизам

Македонското меѓународно движење за човекови права го објавува своето трето соопштение за јавност, со барање Фејсбук веднаш да престане со своите флагрантни антимакедонски политики. Шокантно е што Фејсбук одбра да му помогне на најозлогласениот противник на човековите права на Македонија, Грција, во нивното оспорување на постоењето на македонската нација. Кога македонските корисници на Фејсбук се жалат на нескриениот расизам со ...

Read More »