Tag Archives: Македонци во Роамнија

Друштвото на Македонците од Романија се преставија на фестивалот за малциства во Романија

Друштвото на Македонците од Романија се преставија со фоклорна група на меѓукултурниот фестивал “Проетница” во Сегесвар, Романија. Фестивалот, има 17 издание еволуираше од популарен танчерски фестивал во форум каде малцинствата од Романија и од Европа можат да се запознаат, истовремено презентирајќи ја својата култура. Присутен на настанот беше и претседателот на Федералната унија на европски националности (ФУЕН) Лорент Винцзе ја истакна потребата за ...

Read More »

Друштвото на Македонци од Романија одржа седумдневен летен камп во Галичник (ФОТО)

Минатата недела во Хотел Неда, во Галичник, Друштвото на македонци во Романија одржа седумдневен летен камп, со креативна работилница за деца. Десет дечиња членови на Друштвото на македонци во Романија цела недела твореа, учеа македонски јазик и песни, уживаа во природа. Организаторите и децата беа толку задоволни, што веќе планираат нова слична посета уште во септември. На фотографиите можете да видите ...

Read More »