Tag Archives: manu

МАНУ: Чуповски и Ристовски се значајни ликови од историјата на Македонија

Димитрија Чуповски и Блеже Ристовски се значајни ликови од нашето минато кои остануваат понатаму да бидат едни од најважните репери за нашата историја и колективна меморија. Овие два лика прават една моќна симбиоза на двајца проучувачи на една иста тема – Македонија и македонскиот народ. Нивното дело го покажува патот на развојот и еманципација на македонската историја, историската свест и ...

Read More »

Коцарев: Потребен е фундаментален документ изработен од МАНУ

Предизвиците со кои се соочуваме денес се од духовна и од економска сфера. На државата и е потребен фундаментален документ, којшто ќе биде изработен под водство на МАНУ, заедно со универзитетите и стопанските комори, без учество на извршната власт. Но, не е доволно само да се изработи ваков документ, туку потребна е негова имплементација во континуитет, посочи претседателот на МАНУ ...

Read More »

Првиот човек на МАНУ е против промена на Уставот

Продавањето и предавањето на сѐ што е македонско е бесмислено, непродуктивно и геополитички неоправдано. Ова е ставот на првиот човек на МАНУ, Љупчо Коцарев, кој Годишното собрание на академијата го искористи и за обемен осврт на 2022 година. Со договорите со Грција и Бугарија, како што кажа, се врши геноцид врз македонскиот народ. Државата и натаму треба да чекори по ...

Read More »

Објавена дигитална верзија на двотомната монографија „Кукушкиот говор“ од проф. Коста Пеев

  Истражувачкиот центар за ареална лингвистика „Божидар Видоески“ при МАНУ, на веб-порталот за дигитални ресурси на македонскиот јазик во дигитална форма ги постави двата тома на монографијата „Кукушкиот говор“ од проф. д-р Коста Пеев. Од МАНУ соопштија дека печатеното издание на „Кукушкиот говор” е објавено од „Студентски збор” во 1987 година (Том I) и во 1988 година (Том II). Авторот, проф. д-р ...

Read More »

Љупчо Коцарев, претседател на МАНУ: За македонскиот јазик и неговата интегративна моќ

Во книгата „Гласови што исчезнуваат: истребувањето на светските јазици“ (Daniel Nettle and Suzanne Romaine, Vanishing Voices: The Extinction of the World’s Languages, 2000), авторите укажуваат дека речиси 100 јазици што некогаш се зборувале во денешна Калифорнија се блиску до истребување/исчезнување, додека, пак, повеќето од 250-те австралиски абориџински јазици веќе исчезнале. Изразувајќи ја врската помеѓу опстанокот на јазиците и прашањата за ...

Read More »

Коцарев: Катедрите за македонскиот јазик и македонска книжевност се нашиот дом

Годината 2021 е година во чест на Блаже Конески. Немав среќа да го знам него лично, но сите, што го познаваа него, ми зборуваат за неговата големина, човечност, добрина, тага, за неговата научна ширина, но и за тоа дека тој беше „постојан жител во куќата на поезијата“, пишува претседателот на МАНУ, Љупчо Коцарев. Летото 2021 господово ќе биде по многу ...

Read More »

Претседателот на МАНУ, Љупчо Коцарев: Нема соработка со БАН додека не ги признае фактите

Претседателот на МАНУ, Љупчо Коцарев, вели дека Бугарската академија на науките не соработува повеќе со македонската академија по прашањата за македонскиот идентитет, јазик и историја. Тоа според академикот е така поради ставовите искажани по ова прашање од страна на МАНУ. МАНУ и БАН имаа вистинска соработка во многу научни полиња, но прашањата за македонскиот јазик и идентитет, се чини, според ...

Read More »

Коцарев: За посебноста на македонскиот јазик веќе поодамна се изјаснила светската славистика

Македонскиот јазик има повеќедневна традиција, формиран е пред формирањето на државата Македонија, а се зборува надвор од границите на денешна Македонија. За посебноста на македонскиот јазик веќе поодамна се изјаснила светската славистика, не македонската или бугарската. Ова го истакнува претседателот на МАНУ, Љупчо Коцарев во интервју за ТВ Телма, кој вели дека Денот на светите браќа Кирил и Методиј – ...

Read More »

„Што не е јасно“ – Интервју со академик Љупчо Коцарев, претседател на МАНУ (ВИДЕО)

Цветановски: Помина една година како сте претседател на МАНУ. Како ќе ја оцените работата на МАНУ во изминатата година, една навистина тешка година за Македонија, одговоривте ли на задачите и предизвиците?   Академик Коцарев: При мојот избор за Претседател на МАНУ предложив програма за работата на МАНУ во неколку точки, па сега, тука, за реализацијата на некои од тие точки ќе ...

Read More »