Tag Archives: мнм

Игнорирајќи го македонското малцинство во регионот го дезавуираме нашиот идентитет во матицата

Збунетост предизвикува фактот што Македонија заседава со Организацијата за безбедност и соработка во Европа (ОБСЕ), а нашиот министер е токму претседавач на оваа меѓународна организација и ништо не презема за заштита на македонското малцинство во соседните држави, кое е предмет на агресивна асимилација. Имено, ОБСЕ преку политички дијалог има цел да обезбеди стабилизација на регионот преку демократски средства и демократско ...

Read More »

Владата донесе одлука за доделување стипендии за студенти со македонско потекло кои живеат на Балканот

Владата на денешната седница, на предлог на Министерството за образование и наука, донесе Одлука за доделување стипендии на македонци со потекло кои живеат на Балканот. Станува збор за предвидени 50 стипендии за студенти со македонско потекло кои живеат во државите на Балканскиот полуостров, а кои ќе се запишат како редовни студенти на државните универзитети, и тоа: Универзитетот „Св. Кирил и Методиј” – ...

Read More »

Одлуки за унапредување на правата на македонското малцинство во соседството на Македонија

На најголемиот собир на националните малцинства и јазични групи во Германија Во рамките на напорите за унапредување на националните права на европско ниво, во Берлин, од 29 септември до 1 октомври, се одржа конгрес на Федералната унија на европските националности (ФУЕН). Станува збор за најголемиот собир на националните малцинства и јазични групи. На споменатиот конгрес присуствуваа претставници на 105 организации, ...

Read More »

Пописот во Србија и шансата на македонскиот народ

За само неколку дена во Република Србија ќе започне новиот попис, после десет години, што е веќе неколку децении вообичаен стандард во секоја европска држава. Малцинствата веќе се организираат и водат разноразни кампањи со цел да ги активираат своите сонародници и на тој начин да ја зацврстат својата позиција како малцинство, но од друга страна, политичките представници на малцинствата да ...

Read More »

ЕФА ја повика ЕУ да ги охрабри Бугарија и Грција да го признаат македонското малцинство

Европската слободна алијанса ЕФА усвои деновиве Декларација во Брисел со која ја повикува Европската унија да ги охрабри Бугарија и Грција да го поддржат самоопределувањето и културниот идентитет на своите граѓани од македонско потекло. Според ЕФА Македонците ги исполнуваат критериумите за малцинство, лојални се на државите во кои живеат и се силно мотивирани нивниот заеднички идентитет, вклучувајќи ја нивната култура, ...

Read More »

Македонско друштво „Илинден”-Тирана: Одземањето на правото на глас на мнм и диаспора е неприфатливо

Македонско друштво “Илинден”-Тирана строго ги осудува сите напори кои би го одзеле правото на глас на македонците надвор од Македонија го повикуваме ДИК да овозможи повторна регистрација на гласачите од мнм и дијаспора. За нас, предлогот за одземање на правото на глас на Mакедонците надвор од Македонија претставува несфатлив потег кој укажува на длабоко непочитување на Mакедонците надвор од Македонија. ...

Read More »

Македонија: ДИК нема да има избори во дијаспората ако не се пријават над 6.540 граѓани

Пријавувањето на гласачите од дијаспората трае до 11 март, а досега се пријавени 3377 гласачи. „Доколку нашите сограѓани од дијаспората сакаат да учестуваат во политичкиот живот на државата, мора да го направат тоа преку активно учество врз изборите, односно треба да се пријават и треба да гласаат, во спротивно нема да можат да се побунат или за некоја ситуација, затоа ...

Read More »

Македонијa: Граѓани сметаат дека МНМ и Дијаспората треба да има право на глас

Над половина од граѓаните сметаат дека дијаспората треба да има право да гласа на избори, покажува најновото истражување на јавното мислење кое за потребите на Детектор го спроведе Институтот за политички истражувања Скопје. Според него, 52% од граѓаните сметаат дека дијаспората треба да има право на глас. 33,4% мислат дека иселениците не треба да гласаат во земјава додека 14,6% немаат ...

Read More »

Шехтански: Кога Македонците иселеници ќе се вратат, тогаш ќе има мотив за Македонска национална држава

Адвокатот Ванчо Шехтански, кој воедно е и политичар и претседател на политичката партија ТМРО на својот профил на Фејсбук напиша дека кога Македонците иселеници ќе се вратат во Македонија, тогаш ќе има желба и мотив за Македонска национална држава. „Кога Македонците иселеници ширум светот, ќе си се вратат заедно со своите внуци, кога ќе си ги откупат имотите што повеќето ...

Read More »

Саша Узунов дојде од Австралија за да праша за Македонците во Грција, но не доби одговор (ВИДЕО)

  Саша Узунов македонец од Австралија, независен новинар и продуцент на документарни филмови од Австралија, вчера присуствуваше на прес-конференцијата на министрите за надворешни работи на Македонија и Грција, Никола Димитров и Никос Коѕијас. Узунов е на едномесечен работен престој во Македонија и се обиде да го искористи своето присуство во Скопје да му постави прашање на грчкиот министер во врска ...

Read More »