Tag Archives: Нова Македонија

“Нова Македонија“ интервју со Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“-Тирана: Доколку некој се обиде да ги поткопа или урне темелите на Македонија, треба инстантно и неселективно да одговара според законите на државата

Македонците, без разлика на местото на раѓање, живеење или работење, се составен и нераскинлив дел од македонскиот народ. Оттука, Македонија како заеднички именител и обединувачки елемент на македонскиот национален супстрат има обврска да се грижи за сите Македонци. И обратно! Македонците од Бугарија, Србија, Грција и од Албанија, како и многубројната македонска дијаспора од Европа, Америка и од Австралија, имаат ...

Read More »

“Нова Македонија“ најголемиот весник во Македонија интервју со Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“-Тирана

Никола Ѓурѓај: Проблеми има, но работиме на нивно решавање Интервју со Никола Ѓурѓај, претседател на македонското друштво “Илинден“-Тирана, Албанија Никола Ѓурѓај, претседателот на македонското друштво “Илинден“ од Тирана, е еден од најангажираните Македонци кај нашиот западен сосед. Иако постојат повеќе друштва на Македонците во Албанија, според многумина наши соговорници, токму друштвото “Илинден“ е најактивно. Покрај тоа што е претседател на ...

Read More »

Никола Ѓурѓај интервју за весникот Нова Македонија: Безрезервна поддршка од матицата за добро организирано малцинство

Кога се има матичен народ што преку својата држава и институции апсолутно и недвосмислено се грижи за своето малцинство во опкружувањето или во дијаспората, тогаш делот од тој народ што е надвор од матичната држава не се чувствува напуштено и безнадежно, туку чувствува дека има длабок корен и дека е заштитен, има мотив, поттик и повод да продолжи понатаму да ...

Read More »

„Нова Македонија“ првиот дневен весник во Македонија го прослави 77. роденден

Првиот број на „весникот „Нова Македонија“ излегол на 29 октомври 1944 година во Горно Врановци каде што денес се наоѓа првата печатница, претворена во музеј, а за негов прв главен уредник е назначен Васил Ивановски. Весникот кој сè на сè имал точно 8 страници излегол во мал тираж, бил дистрибуиран до бригади, штабови и многу здруженија и претставувал прв официјален ...

Read More »