Tag Archives: обраќање

Обраќање на Никола Ѓурѓај, Преседател на Македонско друштво “Илинден“-Тирана по повод обележувањето 10 години од формирањето

Добровечер, Ваша екселенцијо Данчо Марковски, амбасадор на Република Македонија во Република Албанија Почитуван господин Андреј Глушенко, трет секретар во Амбасада на Руска Федерација во Република Албанија Почитуван господин Борис Марков, трет сектор Амбасада на Руска Федерација во Република Албанија Почитуван господин Карам Фарај, конзул на Државата Палестина во Република Албанија Почитуван господин Кастриот Тота, претставник на Агенцијата за поддршка на ...

Read More »

Обраќање на амбасадорот Данчо Марковски по повод обележувањето 10 години од формирањето на Македонско друштво “Илинден”-Тирана

  Почитувани Македонки и Македонци, Почитувани гости, членови на дипломатскиот кор Почитувани пријатели, Дозволете ми од името на Амбасадата на Република Македонија и од мое лично име да упатам искрени честитки по повод 10 годишнината од основањето на Македонското друштво „Илинден“ во Тирана,  Република Албанија. Во изминатата декада друштвото Илинден израсна во препознатлив граѓански субјект збогатувајќи го цивилно милје во ...

Read More »

Годишно обраќање на претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов, во Собранието на Република Македонија

Уставот на Република Македонија ме обврзува како Претседател на Република Македонија барем еднаш во годината да се обратам во Собранието за прашања од мојата надлежност. Во оваа прилика, преку ова Собрание се обраќам и до македонските граѓани за најважните прашања со кои се соочува нашата Република. Во изминатата година како Претседател на Република Македонија со Владата соработував околу повеќе прашања ...

Read More »

Годишното обраќање на претседателот на Република Македонија Иванов во Собранието на 28 декември

Претседателот на Република Македонија д-р Ѓорге Иванов на 28 декември, во 12 часот, ќе има редовно годишно обраќање пред пратениците во Собранието на Република Македонија. Известувањето за годишното обраќање на шефот на државата веќе е доставено до Собранието. Ова ќе биде последно обраќање на Иванов како шеф на државата, бидејќи неговиот мандат истекува на 12 мај наредната година.  

Read More »

Обраќање на Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов

    Почитувани граѓани на Република Македонија, На вчерашниот референдум народот го отфрли Преспанскиот договор. Со негласање, народот јасно се изјасни против избрзани, наметнати и штетни решенија донесени без претходно постигнат национален консензус. Тивкото мнозинство одлучи. Бојкотот е гласот на оние кои се потценети и не се слушнати. Пораката од народот е испратена до оние кои мора да ја слушнат. ...

Read More »

Претседателот на Република Македонија уставот и совеста не ми дозволуваат да ставам потпис на Законот за употреба на јазиците (ВИДЕО)

Најпрво, би сакал да се обратам до народните избраници во Собранието на Република Македонија. Кога го вратив Законот за употреба на јазиците, детално и правно ја образложив мојата одлука. Побарав од вас внимателно да ги разгледате моите забелешки и очекував да постапите одговорно, совесно и како што налага Деловникот на Собранието. Внимателно го следев вашето делување во собраниските комисии и ...

Read More »

Целосно годишно обраќање на претседателот на Република Македонија во Собранието на Република Македонија

Почитувани граѓани на Република Македонија, Почитувани пратеници на Собранието на Република Македонија, Почитуван Претседател на Собранието на Република Македонија, Почитуван Претседател на Владата на Република Македонија, Почитувани членови на Владата на Република Македонија, Почитувани претставници на правосудните органи на Република Македонија, Почитувани претставници на верските заедници на Република Македонија Ценети претставници на дипломатскиот кор, Претставници на медиумите, Дами и господа, ...

Read More »

Целосно обраќање на Претседателот на Република Македонија, д-р Ѓорге Иванов

За политичкото, како и за физичкото насилство за настаните од 27 април, одговорност мора да има. Кој постапил спротивно на Уставот и законот треба соодветно да одговара. Но, одговорноста не смее да се генерализира. Мора да се почитуваат човековите права, да се почитува презумпцијата на невиност и да се внимава на квалификациите на кривичните дела. Ја поддржував и сега ја ...

Read More »

Шпанскиот крал ситуацијата во Каталонија е многу сериозна

Шпанскиот крал Филип Шести, денеска нагласи дека актуелната ситуација во Каталонија е „многу сериозна“. Два дена откако беше одржан неуставниот референдум за независност во Каталонија, шпанскиот крал наведе дека каталонските лидери ги прекршиле законите на земјата и покажале „недозволиво отсуство на лојалност“. Тој исто така, констатираше дека „неодговорното однесување“ на каталонските лидери може да ја изложи на ризик економската стабилност ...

Read More »