Tag Archives: роминг

Поефтинија телефонските услуги и интернетот од и кон Македонија со земјите на Западен Балкан

Од денска цените на роамниг услугите со Србија, Косово, Босна и Херцеговина, Албанија и Црна Гора драстично се намалија. Појдовните телефонски повици кон овие земји се намалени за близу 70 отсто, а пак дојдовните повици се поевтини за над 30 проценти. СМС пораките имаат намалување за 70 проценти, а со новите цени за 90 отсто е поевтино користењето интернет во ...

Read More »

Поевтин роаминг меѓу Република Македонија и Република Грција

Поевтин роаминг меѓу Република  Македонија и Република Грција, а во делот на податочниот сообраќај уште во летната сезона, најавија денеска ресорните министрите на двете држави Дамјан Манчевски и Никос Папас по потпишувањето Меморандум за разбирање. Се согласивме дека максималните цени на роаминг услугите треба да се намалат до нивото на оние цени што се менуваат во ЕУ. Со Меморандумот се ...

Read More »

Европската унија го укинува роамингот на територијата на земјите членки

Надоместоците за роаминг во Европската унија престануваат да постојат. Крајот настапува денеска , на 15 јуни. Европската унија постои , за да ги зближува луѓето и да им го олесни животот . Укинувањето на давачките на  роумингот е вистински европски успех. Отсега натаму граѓаните кои патуваат во ЕУ, ќе можат да се јавуваат, да праќаат пораки и да комуницираат во мобилни ...

Read More »

Европска унија укинува роаминг од 15-ти јуни

Од 15 јуни корисниците на мобилна телефонија од државите членки на Европската унија, кои патуваат во други држави членки, ќе може да користат роаминг без дополнителни трошоци, одлучи Европскиот совет. Kорисниците ќе може да останат во контакт со сите и да користат интернет како да се дома. ЕУ ни го прави животот полесен на практичен начин, изјави Емануел Малиа министер ...

Read More »