Tag Archives: стерјо спасе

Романот „Зошто“ од писателот со македонско потекло Стерјо Спасе преведен на англиски јазик

Романот „Зошто“ од писателот со македонско потекло Стерјо Спасе е преведен на англиски јазик. Спасе останува еден од најпознатите прозаисти во албанската литература од почетокот и средината на векот. XX-ти. Неговиот роман „Зошто“ остави белег на темелите на современата албанска проза. Излогот на книги, еден од најуметничките на албанските екрани, има за цел секоја недела да ги презентира некои од ...

Read More »

Префектот на Корча во посета на Општина Пустец со најава за нови проекти

Префектот на округот Корча, Нертил Јоле денеска заедно со неговиот заменик Хенрик Руси беа во посета на Општина Пустец. На средбата со градоначалникот Пали Колефски меѓу другото разговарано е за продолжување на веќе започнатите и реализација на нови проекти. Се сретнав со менаџерскиот тим на општина Пустец, каде работата во изминатите четири години на градоначалникот Пали Колефски е гаранција да ...

Read More »

Културен настан за раното творештво на Стерјо Спасе на ученици од Корча и Пустец во музејот во Глобочани

Во музејот во село Глобочани, Мала Преспа се одржа настан за почит посветен на Стерјо Спасе,  познат албански писател со македонско потекло. Ученици од улиштата „Раќи Ќиринџи“ и „Темистокли Гермењи“ од Корча,  во соработка со училиштето „Трајан Ѓорѓиефски и Митре Колефски“ од Пустец, ја организираа оваа значајна активност инспирирана од мотивите на ранато творештво на писателот Стерјо Спасе. Тие го ...

Read More »

Даден во употреба музејот посверен на Стејо Спасе во селото Глобочани, општина Пустец

Во селото Глобочани, општина Пустец на свечен начин беше даден во употреба  музејот на Стерјо Спасе, познат албански писател со македонско потекло, родум од ова малопреспанско село. На свеченоста, покрај други гости  присуствуваше и македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски, како и Илинден Спасе, син на Стерјо Спасе. Музејот на Стерјо Спасе е дел од проектите Smart_CulTour, ко- финансирани од Европска ...

Read More »

Македонците во Албанија одбележуват 107-години од раѓањето на познатиот писател Стерјо Спасе големиот македонски писател 

На 14 август 2021 година, во село Глобочени, општина Пустец, областа Мала Преспа, се одбележа 107 години од раѓањето на големиот македонски писател Стерјо Спасе. Присутни беа неговиот син Илинден Спасе и делегација на единствената македонска партија во Албанија, Македонска алијанса за европска интеграција, МАЕИ, предводена од претседателот, Васил Стерјовски.

Read More »

107 години од раѓањето на големиот писател со македонско потекло Стерјо Спасе

Стерјо Спасе (14. VIII 1914 – 12. XI 1989) писател и критичар од македонско потекло. Автор е на проза и раскази, романи, учебници и репортажни записи. Познат е и како антологичар, преведувач, учебникар и собирач на македонски народни умотворби. Стерјо Спасе е роден на 14 август 1914 година, во село Глобочани, Општина Пустец Мала Преспа, Албанија.  Основно училиште завршил во ...

Read More »

При реконструкција на старото школо што ќе биде претворено во музеј за Стерјо Спасе е пронајдена графика од 1913 година

Во селото Глобочани, општина Пустец почна реализацијата на проектот за реконструкција и уредување на старата училишна зграда, која во иднина ќе биде музеј на познатиот писател со македонско потекло Стерјо Спасе, кој е родум од ова малопреспанско село. При реализацијата на проектот за реконструкција старата училишна зграда, убаво изненадувања на ѕидовите на првиот кат на зградата излезе на виделина графика, го покажува својот изглед ...

Read More »

Стерјо Спасе ќе добие музеј во родното село Глобочани, Мала Преспа

Во селото Глобочани, општина Пустец почна реализацијата на проектот за реконструкција и уредување на старата училишна зграда,која во иднина ќе биде музеј на познатиот албански писател со македонско потекло Стерјо Спасе,кој е родум од ова малопреспанско село. Благодарение на големата поддршка од Европската унија и преку проектот SMART CUL TOUR старата училишна зграда во која се школувал Стерјо Спасе, еден ...

Read More »