Tag Archives: Света Марена

Илир Мета упати честитка до „прекрасната македонска заедница“ по повод празникот Света Марена 

Албанскиот претседател Илир Мета упати честитка до Македонците во Пустец, по повод празникот Света Марена, наведувајќи дека неговите молитви ги обединува со прекрасната македонска заедница. „Срдечна и од срце честитка до прекрасната, мирољубива и вредна македонска заедница на општина Пустец, која денес го слави празникот Света Марена, која не само што ги обединува луѓето, им дава надеж и храброст за ...

Read More »

Македониците од Мала Преспа го одбележа патронот на манастирот „Света Марена“ во Туминец 

Македонците од општина Пустец, областа Мала Преспа го одбележаа патронот на манастирот „Света Марена“ во селото Туминец. Поради актуелната состојба со пандемијата со Ковид-19 и препораките да се избегнуваат масовни собирања, одблежувањето на празникот посветен на Света великомаченица Марина-Марена-Огнена Марија, присуството на верници беше многу помало, споредено со претходните години,со запазување на мерките за заштита. Ја продолжуваме вековната традиција на ...

Read More »