Црногорската заедница во Албанија одбележа 103 години од трагедијата на Шенѓин

На 6 јануари 2019 година, Црногорското малциство во Албанија ја одбележи трагедијата на Шенѓин, познат како “Црногорскиот Титаник” загинаа околу 400 цивили, претежно од Црна Гора, кој како црногорски имигранти во Америка замина за дома и за време на патување со брод за жал загина на 6 јануари1916 година. Брод Бриндизи по заминувањето на италијанскиот брег, во близина на пристаништето Шенѓин налетал на подводен мина, што предизвика потонувањето на бродот и патници. Во спомен на жртвите на трагедијата, учесниците со брод стигна до местото на трагичниот настан (околу 3 милји од пристаништето Шенѓин) и фрлиа венци и цвеќиња во морето. Во поздравниот говор учестува учесници од Албанија, Црна Гора и Македонија, претседателот на Црногорската заедница во Албанија, Маринко Цулафиц по опишува историјата на настанот, изјави дека од оваа година, па наваму, членовите на црногорската заедница во Албанија преку комеморативни настани ќе фрли цвеќе на местото на трагедијата, за да ја одбележат со сите црногорски цивилни кои ги загубија своите животи во најголемата катастрофа на имигрантите од Црна Гора. Исто така, претседателот на Црногорската заедница потенцира уште еднаш фактот дека според програмата на заедницата, исто така, ќе се развие други културни активности и во иднина.