Викиликс: Грција не барала да го смениме уставното име

Викиликс во една своја објава вели дека дури и националистите од Неа Демократија биле согласни Македонија да го промени името само за надворешна употреба без да се смени уставот.

„Премиерот Караманлис и шефицата на дипломатијата Бакојани и приватно јасно даваат до знаење дека решението мора да биде „чисто“ и дека тие нема да прифатат било каков аранжман по кој Македонија би барала да користи друго име освен нејзиното ново меѓународно име во кој било меѓународен контекст.

Вреди да се забележи дека за Грците, ова би било отстапување од нивната јавна позиција дека секое ново име мора да е „ерга омнес“ и да вклучува промени промени во уставот на Република Македонија“.