Во Египет откриена гробница стара 4.400 годин (ВИДЕО)

Гробницата стара 4.400 години што беше откриена на почетокот на овој месец во Сакара, на 30 километри од Каиро, вчера официјално беше претставена на јавноста. Гробницата припаѓала на племето Khuwy од времето на петтата династија на стар Египет. На ѕидовите се нацртани шарени релјефи и добро сочувани натписи. Археолозите успеале да ги идентификуваат отпечатоците на сликарите на гробницата. На церемонијата на отворањето присуствувале 52 странски амбасадори и културни аташеa.