Во областа Каринтија се одржа ФУЕН семинар на словенските малцинствата од Eвропа

Од 14 до 17 ноември 2019 година во Блејбург, Каринтија, Австрија се одржа семинар на Работна група на словенски малцинства при Унијата на европските националности (ФУЕН). Каринтија може да биде пример за добар соживот меѓу народите во многу погледи – истакна кординаторот на Работна група на словенски малцинства при Унијата на европските националности (ФУЕН) Матиц Гермовшек Жнидаршич.

На семинар учестува 30 претставници од 12 држави, кои претставуваат 14 различни словенски малцинства во Европа, семинарот се одржа во општина Блејбург, Каринтија, Австрија каде градоначалникот Стефан Визотшниг на гостите им претстави примерна двојазична општина. Претставниците на словенските малцинства ја запознаа и општината Глобаница.

На семинар на Работна група на словенски малцинства при Унијата на европските националности (ФУЕН) што се одржа во Блејбург, Каринтија, Австрија претставници на Работна група на словенски малцинства го избра за Претседател на Работната група Ангелинка Млинар.

Работна група на словенски малцинства при Унијата на европските националности (ФУЕН) број 26 организаци членки: (13 обични членови, 13 здружени членови)

Македонско друштво ”Илинден”-Тирана е член на Унијата на европските националности (ФУЕН) од 16 мај 2015 година и од 16 мај 2015 година е дел од Работна група на словенски малцинства при Унијата на европските националности (ФУЕН)

Advertisement