Албанија: 131 националности живеат во Тирана

 

Во Тирана живеат и работат 131 националности, што го прави еден од градовите со најголем број на луѓе од различни националности во регионот. Тирана денес е космополитски град, а најзастапен е за странци во споредба со сите земји во регионот. Изјавата беше дадено од градоначалникот на Тирана, Ерјон Велиа каде што беше претставена технолошка иновација за мониторинг на квалитетот на воздухот во Тирана.

Всушност, повеќе не изненадува да гледа странци во градот Тирана не само во туристичката сезона. Странците во последниве години претпочитаат да живеат во Тирана, некој што работи, некои поради климата или посебните искуства што ја прават дестинацијата на овој град да се пресели. Веќе е светски тренд дека луѓето повеќе не се држат до одредена земја, туку сакаат да истражуваат нови места и култури.