Би-Би-Си не ја прифати грчката нота за македонското малцинство во Егејска Македонија

Протестното писмо до Би-Би-Си за неодамнешниот извештај за „Македонското малцинство” што беше испратено од грчката амбасада во Лондон со кое наводите на сервисот се отфрлаат како неприфатливи е отфрлено од информативната мрежа како „разочарувачко“.

Во својот одговор до грчкиот амбасадор Димитрис Карамицос-Цирас британската информативна мрежа изрази изненадување и разочарување од грчката влада во врска со објавениот прилог и дека истиот содржи историските неточности и дека во Грција нема “македонско малцинство”.

Преспанскиот договор, според грчкиот дипломат, не претставува премолчено признавање на македонско малцинство, ниту пак доведува до признавање на такво малцинство. Амбасадорот Карамицос – Цирас бара од Би-Би-Си да го објави писмото целосно со позициите на Атина. Грчките дипломатски извори подвлекуваат дека Преспанскиот договор ја елиминира секоја можност за подигнување на малцинското прашање

Во продолжение е барањето до грчкиот амбасадор до новинарот-репортер на сервисот: