Блажени и заборавени! Туристичкиот Пустец опстанокот го обезбедува земјоделството и сточарството (ВИДЕО)

 

Репортажа на албанската телевизијата Ora News за Општина Пустец во каде живее исклучиво Македонско малцинство во областа Корча, каде што преживувањето главно го даваат жените и мажите мнозинството се бават со земјоделсто. Работите направени со примитивни алатки и снимките од камерата покажува дека жените доминираат во патиштата, земјиштето и насекаде. Со рачни алатки и оптоварувања натоварени на рамото, одат кон полето или дома. Иако живееме во 2018 година, оваа област се враќа во историјата. Репортажата ја подготви новинарката Ледиона Дервишај. Пустец изгледа како дел од филмот “Бајка од минатото”. Но, тие се вистинските слики на овие жешки летни денови во општината Пустец. Жените доминираат на улиците, земјоделието и насекаде.

Земјоделство и сточарство, како во песните ренесансата се сектори кои обезбедуваат средства за живот и жените станаа столбови на овој напор, Македонското малцинство општина Пустец со 6.000 жители, тешко преживуват. Немат доволна количина вода за секојдневието Добро Господ што го имаме,” вели жител. Иако е еден од најубавите природни бисери, областа Пустец останува меѓу најсиромашните во земјата. “Тие живеат со земјоделство и сточарство не добиле субвенции”, вели друг жител. Благословени од Бога, но напуштени од државата, како што велат жителите на оваа област. Жителите се многу малку од нив може да се сретнат на улица, на првите разговори се брзи, но доволно за да се разбере дека ние сме во област каде што жените го носат товарот опстанок. “Мажите обично во оваа сезона се на печалба, Македонија и Грција.

Полињата и нивите треба да се работат и жените да бидат оптоварени и со таа одговорност. “Некаде во аголот на трговскиот центар во центарот, некои од останатите мажи во селото се собраа, бидејќи нивните пријатели се појдени во емиграција. Се чини дека доминосите или други разговори се главното прашање на денот, но тие не се наша цел. Чај зафаќа околу 20 хектари земјиште за производство пред неколку жители на селото Блобочани Општина Пустец напуштени одгледување на традиционални производи како пченка и пченица беа посветени на чај. Фабриката е прилагодена на временските услови и од година во година се одгледува култивираната површина и бројот на фармери. Кога жената се прашува зошто се концентрира на чај, таа вели: “Има повеќе тежина”.

Чајот од Пустец се продава во и надвор од земјата, додека жителите се уште чекаат фабрика за пакување, ветување пред неколку години, но останува сеуште нереализирано ветување “Се молиме на државата да ни најде пазар. Да градиме фабрика за собирање чај и да го продадеме по вистинска цена” Мислењето дека тие работат понапорно од мажите, никој не го прифаќа. “Од доручек до вечера ние сме на теренот” Но, тие ги штитат своите жени тврдејќи дека сите тие се работници. Областа Пустец останува една од најсиромашните области во поглед на инвестициите. Не постои градинка, додека зградата која служи како здравствен центар во Пустец е оштетена, без прозорци или вода. “Од дефектот во 1997 година, тоа не е предадено на државата”, вели медицинската сестра. Заедно со земјоделството, риболовот и емиграцијата се две области кои генерираат приходи. Оттука, главата горе не се двоумеат да изразат бес што треба да ја напушти оваа област. “Сите тие работат за да го одржат во живот животниот дух.

Жените имаат повеќе од истата работа како и мажите” Како што покажува само опстанокот на населението, тој вели дека државата не постои, освен за оние изборни кампањи каде што секој се ветува но ништо во дело не спроведува. “Ние се заборавени од страна на владата на сите! Само кога има избори се ветува и ветува, а потоа исчезнуваа”, вели поглаварот да се ангажирани во земјоделските работи, стигнува селскиот учител, кој по училишните часови за да се ослободам обработливо земјиште. Ги покажува маките на жителите на областа Пустец . “Жито и пченка најчесто беа посеани, но бидејќи нема доволна количина вода тие преминаа на бавење со чај бидејки има исплатлива количина тие го шиеа чајот, кој се смета за корисен, а последниве години даде добри профити. Водата од врвот нема”

Жителите даваат многу причини за ситуацијата во македонската општина. 37 семејства низ целата општина се третираат со економска помош, што поради мал буџет е речиси симболично. 20 семејства оставени по новата шема стапија во сила, велат во општинските канцеларии каде што се подготвени да го предадат недостатокот на инвестициска моќ што ќе донесе видливи промени во областа. “Оваа област е сиромашна и луѓето се фокусираат на земјоделството, младите луѓе емигрират” Општината е не повеќе од 25 километри од градот Корча, зона од 9 села, од кои 7 се наоѓаат на работ на Преспанското Езеро. Пустец има огромен потенцијал за развој на туризмот. “Највисоките лидери ги посетија убавините на Општина Пустец, Рама, Заев и Мета, но чекаме делеа”. – додаде жител на Пустец. /www.oranews.tv

 

Advertisement