Честитка од Македонското друштво “Илинден“-Тирана по повод празникот 23 Октомври – Ден на македонската револуционерна борба

Македонското друштво „Илинден“-Тирана упати честитка по повод празникот 23 Октомври – Ден на
македонската револуционерна борба.

Од името на сите Македонци кои живеат во Албанија, упатуваме честитки, по повод големиот празник, 23 Октомври, Денот кога е формирана македонската револуционерна организација, која е олицетворение на македонскиот непокор. Овој голем национален празник е потсетник за првата семакедонска организација и нејзината најголема цел да го обедини македонскиот народ и да ја исполни вековната желба за слободна татковина. Да го почитуваме и славиме овој голем ден, се наведува во честитката.

Честитајќи им го денот, на сите Македонци каде и да се на земјината топка, друштвото потсетува дека Денот на македонската револуционерна борба е „еден од трите светли датуми кои го одбележаа векот за обнова на македонската државност, се наведува во честитката. Нека е вечен и вековит Денот на македонската револуционерна борба, стои во честитката потпишана од претседателот на друштвото, Никола Ѓурѓај.

Advertisement