Директорот на Албанската управа за патишта, Бербери на средба со генералниот директор на Јавното претпријатие за државни патишта на Македонија, Рустеми

Директорот на Албанската управа за патишта, Евис Бербери, на средба со генералниот директор на Јавното претпријатие за државни патишта на Македонија, Ејуп Рустеми разговараше за Коридор 8 проширувањето на патот Елбасан – Ќафасан и од граничниот премин Ќафасан – Струга. На средбата се разговараше за важноста од спроведувањето на овој проект кој ќе ги поврзе повеќе Албанија и Македонија ќе го олесни циркулацијата на средства услуги и стоки давајќи суштински развој на економијата на двете земји.

Исто така Бербери и Рустеми иразговараа и за темите коишто произлегуваат од иницијативата Отворен Балкан. Во таа насока беше и дефинирањето на задачите и обврските од имплементацијата на одлуката на иницијативата Отворен Балкан која се однесува на интероперабилноста за електронско плаќање на патарините на ETC ( Electronic Toll Collection). Бербери и Рустеми се заложија за идна поинтензивна соработка меѓу двете институции.

Advertisement