ЕФА ја повикува Бугарија да признае македонско национално малцинство 

Партијата член на ЕФА, ОМО „Илинден“-Пирин заедно со група организации што го претставуваат македонското национално малцинство во Република Бугарија, имаат  заедничка декларација и остро ги осудат најновите провокации извршени од бугарската влада, кои функционираат против отворањето на Преговори за евроинтеграција на Република Македонија.

Потписниците на декларацијата бараат да се признаат правата на македонското малцинство и правата на нејзините граѓани за самоопределување. Исто така, се тврди дека прекин на антимакедонската политика на владата и нејзините изјави што негираат постоење на македонското малцинство во Бугарија.

Република Бугарија има должност да го почитува и признае постоењето на македонското малцинство како реалност во земјата и како прашање на човекови права. Исто така, таа мора да ги исполни своите обврски како член на меѓународната заедница во однос на спроведување на договорите за правата на малцинствата во согласност со меѓународното право, човековите права и вредностите на Европската унија./www.e-f-a.org

Advertisement