Фондот за Западен Балкан објави вториот Повик за регионални проекти

По успехот на првиот повик, Фондот за Западен Балкан го отвори вториот повик за предлози за регионални проекти. Фондот за Западен Балкан е првата сеопфатна и регионална организација во Западен Балкан. Извршниот директор на Фондот, Ѓерѓ Мура, за албанската телеграфска агенција изјави дека фондот на проектите во овој повик е 260 илјади евра.

“Фондот за Западен Балкан со задоволство го објавува денеска отворањето на вториот повик за регионални проекти во Западен Балкан. Вториот повик се отвора од денес до 13 декември и повикува на учество на разни чинители, граѓанско општество, непрофитни културни и образовни организации и бизнис асоцијации од целиот регион. Збирот на проектите во овој повик е проценет на 260 илјади евра и се надеваме дека ќе имаме повеќе од 26 проекти кои ќе бидат поддржани преку овој повик “, рече Мура.

Максималниот износ на грантот ќе биде 12 илјади евра, а рокот за имплементација и реализација на проектите ќе биде 12 месеци. Ние би биле многу среќни и се надеваат дека ќе го поддржи идеи и добри проекти од целиот регион.

Во оваа прва година, Фондот го издаде првиот повик за регионални проекти, привлекување на повеќе од 350 апликации, со повеќе од 1 290 партнерства и доби 18 проекти, создавајќи околу 84 партнерски организации во фазата на имплементација во регионот на Западен Балкан.

Со континуирана поддршка на договорните страни владите на шест, Секретаријатот на Фондот за Западен Балкан останува посветена да има повеќе проекти поддржани, повеќе организации кои се вклучени и повеќе соработка.

Фондот за Западен Балкан е основан од шест балкански држави, Македонија, Албанија, Србија, Црна Гора, Косово и Босна и Херцеговина, секретаријатот на Западен Балкан останува посветена на тоа да има повеќе поддржани проекти, поодговорни организации и повеќе соработки.