Германија ги засили граничните проверки

Германија ќе ги засили случајните гранични проверки за да ги обесхрабри мигрантите нелегално да се движат во Европската Унија (ЕУ).

„За таа цел, повеќе полицајци ќе бидат испратени во граничните зони во обид да се справат со секундарната миграција – нелегалното движење на мигрантите што не се од ЕУ меѓу земјите членки на ЕУ“, соопшти Министерството за внатрешни работи.

Најновиот потег за обезбедување на границите на земјата ги зголеми стравувањата дека шенген-зоната еродира и ја одбележува последната фаза во засилената имиграциска политика, со што Германија полека ја затвора вратата за барателите на азил и ги засилува депортациите.

„Безбедноста почнува на границата“, рече Хорст Сехофер, министер за внатрешни работи и член на Централнодесничарската христијанска социјална унија (ЦСУ). „Покрај новата гранична контрола на границата со Австрија, им наредив на полицајците да ги засилат полициските проверки на сите други германски граници“, додаде тој.