Иницијативата за заштита на малцинствата SafePack организирано од ФУЕН собра по више од еден милион потписи

Федералната унија на европски националности го означи крајот на кампањата за петиција за малцинство SafePack со меѓународна прес-конференција одржана денеска во канцеларијата на малцинствата во Фленсбург, Германија. Претседателот на Федералната унија на европски националности – ФУЕН Лорант Винче ги презентираше резултатите собрани вкупно потписи во цела Европа се 1.215.789  од кои 771.089 биле потпишани онлајн и 444.790 на хартија. Овие бројки далеку ја надминуваат целта за собирање на еден милион потписи.

“Би сакал да ја искористам оваа прилика и да се заблагодарам на секој европски граѓанин кој ја потпиша иницијативата за малцинство SafePack. Го кренавте силниот глас за да побарате признавање и заштита на европските национални малцинства и јазични групи. Вие сте гласници на педесет милиони луѓе кои припаѓаат на национална малцинска заедница или јазична група во рамките на ЕУ “, изјави Лоран Винц, кој исто така се заблагодари на тимот за кампања, локалните координатори, партнерските организации. Дел од кампањта беше и македонско друштво “Илинден”-Тирана.

Национален праг е постигнат во единаесет земји, Романија (303.695), Словачка (57.890 подписи), Унгарија (569.813), Латвија (8.252), Хрватска (18.884), Шпанија (53.772), Данска (12.194), Бугарија (25.691), Литванија (20.284), Словенија (6.895) и Италија (60.545). Во текот на април, заедно со своите локални партнери, ФУЕН ќе организира официјално предавање на потписите. Земјите-членки имаат три месеци да ги потврдат потписите, по што сертификатите издадени од нив ќе бидат предадени на Европската комисија, која потоа ќе има уште три месеци да организира јавна расправа по ова прашање во Европскиот парламент и да ги изрази своите поглед на иднината на иницијативата.

“Денес го славиме фактот дека повеќе од еден милион европски граѓани ја поддржаа оваа кауза, и што е уште поважно, сме сведоци на раѓањето на европското движење за правата на малцинствата. 1.215.789 Европски граѓани изразија кристално јасна побарувачка од ЕУ: тие сакаат да имаат законодавна рамка за заштита на малцинските права. Нашето движење за заштита на малцинствата нема за цел да однесе нешто од Европа или од мнозинските заедници, но сакаме да бидеме сигурни дека нашето европско културно и јазично наследство ќе биде зачувано “, рече претседателот на ФУЕН.

ФУЕН бара од Европската комисија да започне дијалог за содржината на законодавната рамка за малцинствата, а исто така бара од националните влади и парламенти да го олеснат презентацијата и дебатата околу предлозите во различни држави и региони.

“Успехот на Иницијативата за малцинство SafePack докажува дека малцинските заедници во Европа имаат силен глас и дека тие се вистински Европејци кои веруваат во мотото на Европската унија: Обединети во разновидност” – рече Ханс Хајнрих Хансен. Поранешниот претседател на Фуен и претставник на Граѓанскиот комитет зборуваше за “ден на благодарност и ден на голема радост”. Тој уште еднаш го истакна тешкиот пат во којшто иницијативата воопшто беше прифатена од Европската комисија, вклучувајќи ја и правната битка во Основниот суд на Европската.

“Денес е ден за историја, бидејќи во историјата на Европа никогаш не постоеше момент кога креирањето на законска рамка за заштита на националните малцинства на ниво на ЕУ можеше некогаш да биде толку блиска”, рече Хунор Келемен, кој се приклучи на конференција за печат преку интернет од Клуј-Напока, Романија. Претседателот на RMDSZ, Демократскиот сојуз на Унгарците во Романија, ја истакна важноста на успехот на MSPI на локално ниво: секој четврти член на унгарската заедница во Романија ја потпиша изјавата за поддршка на иницијативата. “Имаше многумина кои се сомневаа во нас, кои дури и се вкоренија во нас, кои направија сѐ што е во нивна моќ за да нѐ спречат. Но, автохтоните малцинства ги надминаа сите пречки и докажаа дека се моќни заедници кои сакаат европско признавање и заштита на нивните права “, заклучи Келемен. Заменик-претседателот на Фуен, Госта Тофт, им се заблагодари на сите во тимот за кампања и на персоналот на ФУЕН за одличните перформанси и посветеност сите испорачани.