Иннтервју за Радио Слободна Европа: Ѓурѓај се очекува Македонците масовно да гласаат на изборите во Албанија

„Во Албанија историски е докажано дека никогаш немамо ниту има бугарско малцинство. Со притисоци врз албанските власти Бугарија се обидува во Албанија да создаде бугарско малцинство и покрај тоа што се знае дека во Република Албанија живеат Македонци“. Ова за Радио Слободна Европа го изјави политичкиот аналитичар од Тирана Никола Ѓурѓај, кој воедно е и главниот уредник на македонскиот весник „Илинден“ кој излегува во албанскиот главен град Тирана.

Ѓурѓај нагласува дека „во сите пописи кои се реализирани во времето на кралот, никој не се изјаснил како Бугарин, туку дека имало Македонци. Има лица кои имаат земано бугарски пасоши од областите Гора, Мала Преспа и Голо Брдо, но тоа е поради економски причини, нагласува тој.

Во врска со местото и улогата на Македонците во Албанија на престојуните парламентарни избори во Албанија кои се закажани за 25 април, Ѓурѓај за РСЕ вели дека ,,Македонците се очекува масовно да излезат на гласање во округот Корча и повторно за пратеник да го изберат Васил Стерјовски, лидерот на партијата на Македонците – Македонска Алијанса за европска иднина. Македонската партија е во колиција со Социјалистичката партија на премиерот Еди Рама која според Ѓурѓај повторно ќе ја предводи власта.

Првиот човек на македонскиот весник ,,Илинден” исто така смета дека Стерјовски и досега во актуелниот состав на Собранието на Албанија достојно ги бранел интересите на Македонците во Албанија. Ѓурѓај додава дека со македонски пратеник во Собранието се докажува дека Македонците во Албанија постојат. Покрај Стерјовски на парламантарните избори во Албанија има уште ден Македонец на листата на партијата – Движење за Социјалистичка интеграција на сопругата на претседателот на државата Илир Мета, Моника Криемади./www.slobodnaevropa.mk

Advertisement