Италија обвинува дека Тирана не прифаќа 800 затвореници од Албанија

Италијанските власти ја обвинија Тирана дека не се придржува на спогодбата за прифаќање албански затвореници кои ги прекршиле законите во Италија, со цел дел од казната да ја отслужат во Албанија. Директорот на Секторот за осуденици на Италија, Санти Консолио за албанската телевизија ,,Топ Чанел“ изјави дека Тирана не прифаќа 800 затвореници дел од казната да ја отслужат во албанските затвори.

Според него, Италија има инвестирано и во изградба на затвори во Албанија, но властите во Тирана велат дека затворите се тесни и за сегашните затвореници во земјата. Официјалните италијански институции веќе подолг период бараат од Албанија да прими 8оо затвореници кои извршиле бројни кривични дела во Италија.