Конгресот на Федералната унија на европски националности – 2022 ќе се одржи во Берлин, Сојузна Република Германија

Конгресот на Федералната унија на европски националности (ФУЕН) 2022 ќе се одржи во Берлин, Сојузна Република Германија.

Малцинските заедници во меѓународни и регионални конфликти и четирите автохтони национални малцинства и етнички групи во Германија ќе бидат фокусните точки на Конгресот на 66 во Берлин. Најголемиот европски собир на национални малцинства и јазични групи ќе започне на 29 септември со церемонијата на отворањето што се одржа во Претставништвото на државата Бранденбург во Берлин, со поканети говорници д-р Јута Јанс-Бом, државен секретар на Бранденбург, Гите Хоугард-Вернер, претседавач на Советот на малцинствата на Германија, Натали Павлик, членка на германскиот парламент и комесар на федералната влада за прашања поврзани со етничките германски преселници и националните малцинства, како и говорот на претседателот на FUEN, европратеникот Лорант Винче и видео порака од Роберта Мецола, претседателка на Европскиот парламент. Воведните говори ќе бидат проследени со сесија на BundesTalks – дискусија со членовите на Бундестагот за малцинските права и панел дискусија со наслов Опстанок и надеж – малцинските заедници во меѓународни, регионални и национални вооружени конфликти. Наградата ФУЕН ќе биде доделена и на првиот ден од конгресот.

Работите на конгресот ќе продолжат следниот ден во хотелот Н4 со панелот Мојот јазик, мојот идентитет за четирите автохтони национални малцинства и етнички групи во Германија и Малцинскиот совет, домаќин на овогодинешниот конгрес на ФУЕН. Работата на Малцинскиот совет се состои првенствено од промовирање и заштита на правата и интересите на четирите автохтони национални малцинства во Германија, Фризите, Данците, Роми и Лужичките Сорби. Функционира како претставник на интересите на малцинствата и како врска меѓу Сојузната влада и германскиот Парламент. На овој ден се предвидени и годишните состаноци на работните групи на ФУЕН, состаноци со членовите на германскиот парламент, посети на куполата во Рајхстаг и на споменикот на  Ромите од Европа и традиционалниот пазар на малцинства. Делегатското собрание на кое ќе се избира новиот Президиум на ФУЕН ќе се одржи во сабота на 1 октомври.

Македонско друштво ”Илинден”-Тирана е член на Федералната унија на европски националности (ФУЕН) од 16 мај 2015 година и дел од Работната група на словенските малцинства при ФУЕН.

Advertisement