Конгресот на Федералната Унија на Европски националности ќе се одржи во Трст на италијанско-словенечката граница

Конгресот на Федералната Унија на Европски националности (ФУЕН) 2021 ќе се одржи во Трст, на италијанско-словенечката граница. Конгресот на Федералната Унија на Европски националности (ФУЕН) 2021 ќе биде органиирано од Совет на словенечки организации во Италија, членка на ФУЕН.

Градот Трст е престолнина на автономниот регион Friuli Venezia Giulia, кој ужива во својата административна автономија благодарение на присуството на три национални заедници: словенечка, фрилуска и германска. Градот е обележан со својата историја како крстосница на јазици, народи и религии, што дава чувство за неговата средноевропска и истовремено медитеранска душа. Во автобус или во трамвај можете да слушнете истовремено италијански, германски, словенечки, хебрејски, македонски, српски, хрватски, грчки, и сириски.

Од Конгресот во Братислава, кој ја одбележа и 70-годишнината од постоењето на Федералната Унија на Европски националности ФУЕН, големото семејство на национални и јазични малцинства што се собираат под неговиот чадор. Оваа заедница собира во себе неверојатен потенцијал на различни енергии кои можеби немаат голема моќ индивидуално, но заедно можеме да одиме многу далеку. И ова е особено важно во политичката сфера, каде што гласот на националните и јазичните малцинства мора да се слушне на европско, национално и локално ниво.

Македонско друштво ”Илинден”-Тирана е член на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН) од 16. мај 2015 година и дел од Работната група на словенските малцинства при ФУЕН.

Advertisement