Крсто Алексов Лековски (1877-1918) македонски револуционер, војвода на Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација од Ербеле Албанија 

Крсто Алексов Лековски e роден во 1877 година во Eрбеле, областа Полени, Маќелара македонски револуционер, војвода на Внатрешната македонско-одринска револуционерна организација, основно училиште заврши во родниот крај. Од 1906 година станал самостоен околиски реонски војвода на организацијата во Дебарско и Кичевско со чета и делуваше во Дебарскиот крај. На 14 октомври 1909 година се венчал во Кичево со Неда Арсова. Умрел по 1918 година.

                                                                                             Крсто Алексов Лековски (седнат)

Милан Матов и окружните војводи на ВМОРО за време на Младотурската револуција, јули 1908 г. (од лево на десно): прв ред (седнати) – Трајко ЗојкатаКрсте МаликовСлавчо ПирчевАнгел БазернишкиБожин Влчев; втор ред – Димко ДраговчетоКрсте ЉондевБлаже БиринчетоМилан МатовКрсте Трајков, Крсто Алексов; трет ред (станати) – Ѓурчин ПетровЃорѓи РалевНикола ДосевКоста (Петре) КостурскиДимко БоговПецо ХристовЛазар ЦириовСтојан Мариовчето.