Македонска дијаспора во Швајцарија не за промена на Македонија, да за гордоста македонска

Не за промена на Македонија, да за гордоста македонска Македонците во Швајцарија, организирани преку свои асоцијации, здруженија и индивидуално, најостро го осудуват штетниот анти македонски договор на таканаречениот премиер со нашиот јужен сосед. Тој договор не е договор бидејќи не произлегува од срцето на народот, кој единствен е легитимен за разлика од оваа нелегитимна, насилна импровизирана влада и што работи на штета на народот македонски.

Секој коментар повеќе за нелегитимните владини институции е сувишен и крајно бесполезен и сета енергија сега треба да се насочи кон единствените позитивни македонски сили, народот кој излегува спонтано на улица, пред собрание и без политички водачи. Водачот сега и понатаму ќе биде тој и само тој има право и легитимитет да одлучува за својата судбина.

Македонската дијаспора во Швајцарија и секако и во другите држави во Европа и светот, повеќе од две години протестират против уништувањето и деструкцијата на Македонија а во својот последен протест на 19 мај во Брисел, тоа го направи и пред институциите на Европската Унија и Парламент. Како што веќе се објави и во соопштението на координативното тело на македонската дијаспора во Европа од вчера, Македонската дијаспора во Швајцарија ќе продолжи со барања на меѓународна правна разврска на овој случај. „ Заев треба да знае дека кога тогаш ќе ја истераме правдата, а тој лично, како и неговите соработници, ќе одговараат за ова понижување на цел еден народ.

Македонецот е неуништив, го знаеш тоа Заев? Ќе се потрудиме да го дознаеш и да служи како пример на секој што во иднина ќе се дрзне да тргува со македонските национални интереси. „ Бараме непотпишување на било каков договор за уништување на Македонија, граѓанска одлучност и непослушност со бојкотирање на сите институции во државата и го повикуваме народот на секојдневни протести.

Во исто време ја изразуваме нашата безрезервна подршка на претседателот на Македонија, господин Ѓорги Иванов кој недвосмослено истакна дека стои на браникот на македонските интереси и народот да не се плаши во борбата за македонските правдини. – стои во соопштението на Македонска Дијаспора во Швајцарија Здруженија и Асоцијации: Македонска Дијаспора /Лозана Здружение Александар Македонски /Ивердон Асоцијација Рефрама/Женева Македонска православна црква /Трининген Македонска православна црква/Лозана Форум на Македонските друштва /ФМД Здружение на македонски друштва, ЗМД, Вилмерген

Advertisement