Македонскиот амбасадор Марковски освари средба со Претседателот на Собранието, Ручи

Претседателот на Собранието, Грамож Ручи, на 08.02.2019 година го прими македонскиот амбасадор во Тирана, Данчо Марковски. Во фокусот на дискусијата беа последните случувања во Македонија, како и потпишѕвањето од страна на земјите-членки на НАТО на протоколот за членство на Македонија во НАТО.

“Македонија во НАТО е добредојдена од страна на сите албански институции, успехот на една соседна земја, која географски се во истиот регион, но со кои делиме визијата за заедничка иднина евро-атланската интеграција” – рече Ручи.

Г-дин Марковски изрази благодарност до претседателот на Собранието за континуираната поддршка на Собранието на Албанија како и на Република Албанија. Имајќи предвид дека овие случувања се заврши периодот на чекање од 20 години, пренесе намерата на властите во Македонија да се постигне ратификација на Протоколот за членство во НАТО, во рок од 12 месеци.

Претседателот на Собранието, Грамос Ручи рече дека за време на неговата посета на Скопје, во декември 2018 година, средби со највисоките органи, се стекнал со определбата дека Албанија беше меѓу првите земји кои ја ратификуваат Протоколот и дека Владата веќе го одобри одлуката , кој стигна до Собранието и ќе биде ратификуван со забрзана постапка.

“Првиот можен датум за оваа ратификација е следната седмица, 14 февруари 2019 година”, – рече Ручи на состанокот.

Исто така, претседателот на Собранието истакна дека, и покрај понекогаш поларизираната политичка клима во Албанија, сите политички групи во парламентот изразија позитивна политичка волја за ратификација на Протоколот за членство на Македонија во НАТО.