Македонско друштво “Илинден”-Тирана учестува на 70-годишниот конгрес на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН)

Со отворањето на традиционалниот малцински пазар, 70-годишниот конгрес на ФУЕН во Словачка официјалното се отвори вечерта. Малцинствата од цела Европа ги презентираат своите кулинарски традиции во хотелот Парк Ин Радисон во Братислава.

“Горди сме што можеме да кажеме дека со 103 организации членки од 35 земји ние сме најголема европска чадор организација која ги обединува автохтоните малцинства. На отворањето на нашиот 70-годишен јубилеен конгрес се надевам на плодни сесии и разговорите за нашите достигнувања, но исто така и за нашите идни цели и цели “, рече заменик-претседателот на ФУЕН Бернар Зиеш на отворањето на традиционалниот пазар на малцинства. Тој им се заблагодари на домаќините на конгресот, на Унгарската заедница и на Карпатско-германската асоцијација КДВ.

Претседателот на КДВ, д-р. Ондреј Пес, ги поздрави гостите и истакна дека здружението на Карпатите од Германија сака да биде активен и сигурен партнер на ФУЕН. Ова е интересот на сите Карпатски Германци. Во поздравниот говор д-р Јозеф Менихарт, Претседателот на МКП ги поздрави сите учесници во име на унгарското малцинство и истакна дека има многу Унгарци кои живеат во Словачка, додека многу луѓе живеат во Братислава заедно – рече претседателот на МКП.

Македонско друштво “Илинден”-Тирана учестува на 64 конгрес на Федералната Унија на Европските Националности (ФУЕН) со свој штанд и е единствено Македонско друштво учесник на конгресот.